Moody’s şi-a redus cu 17% estimările privind preţul petrolului în 2016

Economica.net
15 12. 2015
1430512132_petrol4_70136900

Într-un raport publicat marţi, Moody’s şi-a revizuit cu 10 dolari estimările privind preţul barilului de ţiţei Brent în 2016, de la 53 până la 43 de dolari, şi cu opt dolari estimările privind preţul barilului de ţiţei West Texas Intermediate (WTI), de la 48 la 40 de dolari. În perspectivă, Moody’s se aşteaptă ca ambele preţuri de referinţă la petrol să crească cu cinci dolari în 2017 şi 2018.

Agenţia de evaluare subliniază că nivelul ridicat de producţie al marilor furnizori depăşeşte cu mult creşterea consumului de petrol. În consecinţă, situaţia de echilibru dintre ofertă şi cerere va fi atinsă doar la finele acestui deceniu cu un preţ de aproximativ 63 de dolari pentru un baril de ţiţei Brent.

‘Producătorii de petrol din OPEC continuă să producă fără reţineri pe măsură ce concurează pentru cote de piaţă, exacerbând situaţia de suprasaturaţie care există deja pe piaţă. Rusia şi-a majorat şi ea producţia iar posibilitatea ca sancţiunile impuse Iranului să fie ridicate în 2016 ar inunda piaţa cu şi mai multă ofertă’ se arată în raportul Moody’s.

Având în vedere că preţul petrolului este aşteptat să rămână la un nivel scăzut pentru o perioadă mai lungă de timp, companiile din industria de petrol şi gaze vor continua să se confrunte cu presiuni. Acest lucru va fi valabil în special în domeniul explorării şi producţiei precum şi în activităţile de foraje şi servicii pentru câmpurile petrolifere susţine Moody’s, care şi-a menţinut perspectivele negative pentru aceste sectoare. Aceasta înseamnă că sectorul va fi nevoit să reducă şi mai mult cheltuielile de capital, după o scădere de 20% în 2015.

Săptămâna trecută, Administraţia americană pentru Informatii privind Energia şi-a revizuit şi ea estimările privind preţul petrolului în 2016 până la 50,89 de dolari per baril de la 51,31 dolari cât estima anterior. De asemenea, banca britanică Barclays, înaintea reuniunii ministeriale a OPEC de la începutul acestei luni, şi-a revizuit şi ea estimările privind preţul mediu al barilului de petrol în 2016 până la 56 de dolari.

Chiar dacă în ultimele 18 luni preţul petrolului s-a redus la mai mult de jumătate, statele membre OPEC au refuzat să-şi reducă producţia preferând să-şi apere cota de piaţă şi să îi scoată de pe piaţă pe producătorii americani de petrol de şist care au costuri de producţie mai mari.