Moody’s a îmbunătățit ratingul Transelectrica la „Baa3”, cu perspectivă stabilă
Concomitent cu atribuirea ratingului „Baa3”, Moody’s a retras ratingul „Ba1″ Corporate Family şi ratingul Ba1-PD probability of default, în conformitate cu practica agenţiei privind trecerea companiilor la categoria investment grade” (recomandat pentru investiţii).
Acţiunea de luni vine după ce agenţia a confirmat vineri la „Baa3” ratingul pe termen lung al României şi a îmbunătăţit de la negativ la stabil perspectiva atribuită ratingului.
Îmbunătăţirea ratingului la „Baa3” reflectă îmbunătăţirea calităţii creditului României şi evaluarea Moody’s privind probabilitatea ca Executivul să acorde sprijin Transelectrica.
Transelectrica şi-a menţinut profilul solid de creditare, care este susţinut de continua aplicare consistentă a principiilor cheie de reglementare în actuala perioadă de reglementare, din 2020 până 2024, precizează Moody’s.
Ratingul Transelectrica este constrâns de calitatea creditului acţionarului său majoritar, statul român, dar şi de punctele slabe din guvernanţa companiei. Compoziţia structurii Board-ului Transelectrica pe două nivele este puternic influenţată de Guvernul român, ca acţionar majoritar, şi arată lipsa continuităţii deoarece membrii structurii de conducere şi ai Consiliului de supraveghere sunt numiţi doar pentru perioade foarte scurte de timp şi sunt frecvent înlocuiţi, apreciază Moody’s.
Ca rezultat, agenţia observă lipsa unei strategii definite clar şi a independenţei conducerii, care se reflectă de asemenea în absenţa politicii financiare.
Perspectiva atribuită ratingului este stabilă, în linie cu cea a ratingului suveran, şi reflectă aşteptările Moody’s că Transelectrica va continua să opereze cu un profil de afaceri şi financiar solid.
Moody’s nu se aşteaptă ca ratingurile Transelectrica să fie mai ridicate decât cele ale României. O revizuire în creştere a ratingului României ar putea avea ca rezultat o îmbunătăţire a ratingurilor Transelectrica, presupunând că profilul de afaceri sau cel financiar al companiei rămâne cel puţin nemodificat.
Presiunile descendente ar putea afecta ratingurile Transelectrica în eventualitatea că ratingul suveran este retrogradat sau în cazul unei deteriorări semnificative a profilului financiar sau de lichidităţi al companiei sau caracteristicile de risc de afaceri, potenţial ca rezultat al unui mediu de reglementare slăbit sever, ori în cazul unor evoluţii adverse ale profilului de guvernare.