Moody’s: Îmbunătăţirea ratingului Transelectrica, limitată de influenţa politică din reglementare

Ratingul de credit al Transelectrica (TEL) ar putea fi îmbunătăţit odată cu creşterea transparenţei şi predictibilităţii în zona de reglementare, care încă nu este intependentă în totalitate de influenţa politică, potrivit unei analize a Moody's.
Economica.net - joi, 08 mart. 2012, 16:43
Moody's: Îmbunătăţirea ratingului Transelectrica, limitată de influenţa politică din reglementare

„Îmbunătăţirea ratingului Transelectrica ar putea fi determinată de creşetrea transparenţei şi predictibilităţii în zona de reglementare, care nu este în prezent total independentă de influenţa politică. Astfel, modificarea cadrului de reglementare, care ar asigura recuperarea la timp a costurilor operaţionale şi a investiţiilor şi ar reduce influenţa politică, ar putea avea implicaţii pozitive pentru ratingul Transelectrica, dacă situaţia financară şi lichiditatea companiei rămân solide în mod sustenabil, sprijinite de stabilizarea trendului de evoluţie a volumelor de electricitate transmise”, se spune într-un raport al Moody’s.

Pe de altă parte, ratingul companiei de stat, care administrează şi operează sistemul naţional de transmisie a energiei electrice, ar putea fi retrogradat dacă gradul de îndatorare se va înrăutăţi semnificativ sau dacă tarifele de transmisie nu vor fi ajustate suficient, notează agenţia de evaluare financiară.

Moody’s identifică expunerea semnificativă a Transelectrica la riscul valutar drept un risc important pentru situaţia financiară a companiei.

„Deşi moneda românească a fost relativ stabilă din 2009, avertizăm că profilul financiar al Transelectrica rămâne expus semnificativ la fluctuaţii ale cursului de schimb valutar, din moment ce peste 90% din datoria companiei este denominată în valută, fără vreo formă de hedging”, scriu analiştii Moody’s.

Moody’s atribuie Transelectrica ratingul „Baa3”, cu perspectivă stabilă, similar cu cel acordat guvernului României.

Transelectrica este listată la Bursa de la Bucureşti. Acţiunile companiei se tranzacţionau miercuri, în jurul orei 11:20, la 17,3 lei, în scădere cu 0,57% faţă de cotaţia de marţi.

Compania este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 73,6% din acţiuni. Fondul Proprietatea este cel mai mare acţionar minoritar, cu o participaţie de 13,49%.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Am votat pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume
Ciolacu: Am votat pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, candidat la prezidenţiale, a votat duminică dimineaţă "pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume"....
Ilie Bolojan: Am votat pentru o Românie modernă şi europeană
Ilie Bolojan: Am votat pentru o Românie modernă şi europeană
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a declarat duminică, la secţia de votare de la Colegiul Naţional ...
COP29 – Principalele puncte ale acordului istoric încheiat la Baku
COP29 – Principalele puncte ale acordului istoric încheiat la Baku
Cea de-a 29-a Conferinţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice a adoptat o serie de decizii, ...
Nicolae Ciucă: Am votat pentru securitate, prosperitate şi democraţie
Nicolae Ciucă: Am votat pentru securitate, prosperitate şi democraţie
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la prezidenţiale, a votat duminică dimineaţa "pentru securitate, prosperitate ...