Moov Leasing, lansată în noiembrie de doi foști bancheri la BCR și Țiriac Leasing, vrea să ajungă la active de 50 milioane de euro și aproape 1.000 de vehicule în administrare, în 2024

Moov Leasing este o platformă digitală de mobilitate, fondată de Bogdan Speteanu, fost CEO al BCR Leasing, și Mircea Dihel, fost CEO al Țiriac Leasing. Lansată în luna noiembrie, oferă pachete de servicii auto integrate de leasing operațional, destinate persoanelor fizice, PFA-urilor, antreprenorilor și companiilor. Deja cu aproximativ 700 de utilizatori ai partenerilor pe platformă, startup-ul estimează că va încheia anul cu active de 15 milioane de euro, iar la sfârșitul anului viitor cu aproximativ 1.000 de vehicule în administrare și active de aproape 50 milioane de euro.
Lidia Neagu - Dum, 03 dec. 2023, 21:37
Moov Leasing, lansată în noiembrie de doi foști bancheri la BCR și Țiriac Leasing, vrea să ajungă la active de 50 milioane de euro și aproape 1.000 de vehicule în administrare, în 2024

Într-un interviu pentru Economica, Bogdan Speteanu, Cofondator și Chief Platform Officer în cadrul Moov Leasing, a povestit despre provocările trecerii de la banking la antreprenoriat, precum și despre planurile pentru tânăra companie.

Cei doi fondatori au optat pentru să pornească într-o astfel de afacere după ce din pozițiile anterioare au identificat o cerere neacoperită în piața de leasing operațional.

”Provocările sunt aceleași ca la orice startup, pornind de la produs, piață și, desigur, finanțare. În cazul nostru particular, provocarea este cu atât mai mare cu cât noi dorim să creăm o piață care încă nu există, este cel mult o nișă, și anume aceea de a oferi servicii de leasing operațional retail și nu flote, clienții noștri fiind persoane fizice, PFA-uri și întreprinzători.

Contextul actual amplifică aceste provocări, dacă ne referim la lipsa de predictibilitate, inflația mare, evenimentele geopolitice care ne înconjoară. Desigur că modificările Codului Fiscal au un impact asupra noastră – unul moderat, în mod direct, însă resimțim un impact mai mult indirect, în primul rând prin efectul major exact asupra categoriilor de clienți mici cărora noi ne adresăm, precum și prin cadrul incert pe care îl creează astfel de modificări, mulți clienți gândindu-se că este doar începutul și probabil că vor urma și alte majorări de taxe”, spune Speteanu.

Cu toate acestea, până la finalul anului 2023, Moov Leasing estimează că va înregistra active în valoare de 15 milioane de euro, iar la finele anului următor se vor apropia de 50 milioane de euro.

”Pentru 2024, ne propunem să finalizăm anul cu aproape de 1.000 de vehicule în administrare și active spre 50 milioane de euro. Dacă ne referim la venituri și profitabilitate, în 2024 vom încheia pe profit, deși pentru moment nu este indicatorul cel mai important pe care îl urmărim. Fiind în industria de leasing operațional, considerăm că indicatori precum numărul de vehicule aflate în administrare și totalul activelor sunt mai relevanți decât veniturile, mai ales acum, la început”, explică Bogdan Speteanu.

”Autoturismul rămâne o nevoie reală”

Fostul bancher spune că ”autoturismul rămâne o nevoie reală, prioritară pentru orice familie și întreprinzător”, iar platforma își propune, în primul rând, să ofere ”acces la un autoturism într-un mod cât mai simplu și rapid, fără drumuri și documente inutile”. 

”În al doilea rând, oferim o alternativă la finanțarea tradițională sau chiar achiziția cash: ne dorim ca, în discuția cu clienții, să ne concentrăm pe identificarea autoturismului care se potrivește cel mai bine nevoilor lor, fără ca ei să mai aibă grija modului în care își finanțează investiția sau sursele financiare necesare achiziționării autoturismului. Prin Moov Leasing, clienții își pot personaliza complet pachetului de leasing: aleg durata contractului și serviciile dorite. În plus, dorim ca în curând să oferim posibilitatea de a adăuga sau elimina servicii oricând pe parcursul contractului”, continuă cofondatorul Moov Leasing.

Acesta spune că nevoia de înlocuire a unei mașini va apărea cu o frecvență mai mare față de până acum, întrucât autoturismul modern conține mai multă tehnologie, software și hardware decât mecanica clasică. În plus, clienții Moov Leasing au posibilitatea să renunțe oricând la contract, fără alte costuri sau penalități, dar există și posibilitatea achiziționării autoturismului utilizat pe parcursul contractului sau la finalul acestuia.

”Considerăm că este un aspect foarte important, având în vedere vremurile lipsite de predictibilitate pe care le trăim. De exemplu, din discuțiile cu potențialii clienți, întâlnim din ce în ce mai des feedbackul: «Aș vrea să îmi schimb mașina, iar acum mi-aș putea permite acest lucru, însă nu știu cum vor arăta lucrurile peste 2-3 ani»”

Planurile includ, de asemenea, diversificarea serviciilor oferite pe platformă cu servicii conexe utilizării autoturismului, cum ar fi: asigurări, taxe, rovinietă, întreținere completă, asistență rutieră, managementul anvelopelor și multe altele.

Până în prezent platforma are numeroși parteneri, dealeri auto atât de mașini noi, cât și young-used.

”În acest moment, avem aproximativ 700 de utilizatori ai partenerilor pe platforma noastră. Aceste parteneriate funcționează într-un mod simplu: orice client care merge la unul dintre showroom-urile partenerilor noștri are acces la soluția Moov Leasing pe loc; ceea ce înseamnă că, dacă partenerul nostru are autoturismul pe stoc, clientul poate pleca cu mașina într-un timp foarte scurt, chiar în aceeași zi: tot procesul de aprobare și semnare a contractului durează mai puțin de 10 minute. În același timp, ofertele partenerilor noștri sunt promovate direct pe site-ul nostru, așadar clienții vor putea să aleagă autoturismul și să semneze contractul în decurs de câteva minute de oriunde se află, singura condiție fiind să aibă acces la internet”, subliniază antreprenorul.

De curând, Moov Leasing a anunțat că a ajuns la o evaluare de 10 milioane de euro după ce în acţionariatul companiei au intrat şi fondatorii International Alexander Holding. Capitalurile atrase până în prezent, de circa 3 milioane de euro, merg, în principal, pentru dezvoltarea continuă a produsului.

”În acest moment am depășit etapa de MVP, însă avem multe dezvoltări în lucru, roadmap-ul nostru este deja prioritizat pentru următorii doi ani; desigur că vom avea mai multe îmbunătățiri pe parcurs și vom oferi multe surprize plăcute pentru clienții noștri. Totodată, folosim capitalul pentru promovarea produsului nostru și extinderea rețelei de parteneri. Platforma este deja lansată. Faza de pilot/MVP am lansat-o în iulie 2023, iar lansarea oficială a avut loc la jumătatea lunii noiembrie”.

Fiind o soluție digitală, platforma poate fi accesată oriunde pe teritoriul României. În plus, startup-ul are deja prezență fizică în București, Constanța, Iași și Cluj-Napoca și urmează să deschidă birouri și în alte orașe, precum: Timișoara, Oradea, Brașov. 

Moov Leasing lucrează cu toți importatorii și dealerii de autoturisme și vehicule comerciale ușoare. În prezent, oferă trei pachete de servicii din care clienții pot alege, în funcție de beneficiile dorite. Pachetul de bază include asigurările CASCO și RCA, precum și impozitul auto și rovinieta, al doilea adaugă anvelope de iarnă și managementul acestora, precum și mentenanța normală, iar cel premium adaugă la toate acestea servicii de valet/door-to-door, precum și mașină de înlocuire similară.

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş, a anunţat Nicuşor......
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...