Finalizarea cu succes a procedurii de evaluare a acordului de asistenţă convenit în vara anului trecut va permite continuarea eliberării de fonduri, precum şi demararea discuţiilor cu privire la o reducere a datoriei Greciei, care, în prezent, se situează la aproximativ 180% din PIB. Începând din toamna anului trecut, Grecia şi creditorii săi (UE şi FMI) poartă discuţii cu privire la reformele pe care autorităţile de la Atena trebuie să le demareze pentru a atinge obiectivele bugetare fixate în cel de al treilea plan de asistenţă.
Morgan Stanley a modificat în sens pozitiv recomandarea pentru titlurile băncilor elene, la ‘overweight’ (evoluţie peste indicele principal al pieţei), apreciind că actualele cotaţii sunt prea pesimiste în privinţa ţintelor privind rentabilitatea fondurilor proprii.
Dacă se va ajunge la un acord privind reformele cerute Greciei în schimbul celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară, bondurile elene vor fi eligibile pentru programul de achiziţii de obligaţiuni al BCE şi s-ar putea ridica restricţiile asupra mişcărilor de capital, se arată în raportul Morgan Stanley, care se aşteaptă la o redresare a economiei elene.
‘Nu va fi uşor şi nu se va realiza rapid’, avertizează analiştii băncii americane.
Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat, pentru Reuters, că este puţin probabil să se ajungă la un acord între Grecia şi creditorii săi, la reuniunea specială a Eurogrupului, din 9 mai.
Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.