Morgan Stanley: Băncile italiene ar putea avea nevoie de zece pentru a rezolva problema creditelor neperformante

Economica.net
17 07. 2017
1466145375_91568200

În urma recesiunii care s-a încheiat în 2014, băncile italiene au credite neperformante de 349 de miliarde de euro.

‘Credem că s-au înregistrat progrese în reduce nivelului creditelor neperformante dar rămân o serie de vulnerabilităţi, băncile pregătind vânzarea unor credite neperformante de 60-70 de miliarde de euro, dar ar putea avea nevoie de zece ani pentru a ajunge la media europeană’, consideră analiştii Morgan Stanley. Aceştia adaugă că înfiinţarea unei bănci de rebuturi (bad bank) ar reprezenta un pas cheie spre rezolvarea creditelor neperformante din sistemul bancar italian.

Ideea unei bănci de rebuturi este sprijinită de instituţiile UE dar este respinsă de Germania, care nu vrea ca plătitorii de taxe să acopere costul salvării băncilor.

Guvernatorul Băncii Centrale a Italiei, Ignazio Visco, a salutat săptămâna trecută o propunere a UE de înfiinţare a unui vehicul care să achiziţioneze credite neperformante de la bănci dar a avertizat că participarea ar trebui să fie voluntară.

Sistemele bancare din Irlanda, Spania şi Austria au înregistrat progrese după înfiinţarea unor bănci de rebuturi, în urma crizei financiare globale.

Grupurile bancare italiene deţin aproape o treime din creditele neperformante, fiind pe primul loc în zona euro. Băncile din Germania deţin doar 2,6% din împrumuturile neplătite, în timp ce Grecia şi Cipru aproape jumătate din totalul NPL, arată datele recente publicate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

În februarie, Parlamentul italian şi-a dat acordul pentru un plan de 20 de miliarde de euro (21 de miliarde de dolari) destinat sprijinirii băncilor locale.

Guvernul de la Roma caută modalităţi pentru a sprijini băncile cu probleme fără a încălca însă prevederile Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat, care obligă investitorii să suporte o parte din pierderi şi îi protejează pe contribuabili.

Instituţiile financiare vor putea solicita preventiv recapitalizare, injecţii de capital şi garanţii de stat

Aprobarea parlamentară pentru planul Guvernului de 20 de miliarde de euro era necesară pentru a permite statului italian să contracteze noi datorii. Povara datoriei publice a Italiei, echivalentă cu 133% din PIB, este a doua ca mărime din zona euro după cea a Greciei.

Cele mai mari bănci italiene, UniCredit şi Intesa Sanpaolo, sunt prezente şi pe piaţa din România.