Moscova a avertizat că Europa va plăti în plus 400 de miliarde de dolari ca urmare a embargoului petrolier pe care l-a impus Rusiei

16 06. 2022
conducta_drujba_druzhba_petrol_rusia_34567_29021100

Vicepremierul Alexander Novak a declarat la Forumul economic de la Sankt Petersburg că Europa va plăti suplimentar 400 de miliarde de dolari pentru preţurile mai ridicate la energie şi s-ar putea confrunta cu o penurie de produse petroliere. El nu a oferit un interval de timp privind aceste evoluţii.

Rusia este puternic dependentă de exporturile sale de energie de miliarde de dolari pentru stabilitatea sa financiară, în condiţiile în care mai mult de jumătate din gazele importate de UE vin din Rusia, lăsând expus blocul comunitar la orice întreruperi în aprovizionare.

Liderii statelor UE au convenit o diminuare cu 90% a importurilor de petrol din Rusia până la finele anului, precum şi alte sancţiuni, inclusiv eliminarea celei mai mari bănci ruseşti, Sberbank, din sistemul SWIFT, în ideea de a pedepsi Moscova pentru intervenţia sa în Ucraina. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a precizat că sancţiunile UE asupra importurilor de ţiţei din Rusia pe mare vor fi impuse cu o perioadă de tranziţie de şase luni pentru ţiţei şi de opt luni pentru produsele rafinate.

Novak a prognozat că planul de reducere a importurilor de petrol din Rusia ar putea duce la o penurie de produse petroliere pe piaţa europeană. De asemenea, el a dat vina pe „planificarea proastă a securităţii energetice” în SUA şi Europa pentru preţul record al combustibilului şi majorarea inflaţiei.

Rusia susţine că-şi poate redirecţiona exporturile de energie dinspre Europa către ţări ca India şi China, pentru a acoperi pierderile provocate de pierderea vânzărilor pe piaţa europeană. Totuşi, Novak susţine că infrastructura energetică a Rusiei, cea mai mare fiind direcţionată către aprovizionarea vecinilor din vest, va trebui dezvoltată pentru a se asigura că rutele de aprovizionare şi conductele ajung pe noile pieţe.