‘Moldova a reuşit la începutul lunii august să trimită legume şi fructe cu documente care, chipurile, ar fi fost semnate înainte de 21 iulie’, data la care Rusia a interzis importul de astfel de produse din Republica Moldova, a indicat un reprezentant al Rosselhoznadzor, citat de agenţia de presă rusă amintită. Potrivit acestuia, la graniţă au fost oprite deja circa 370 de tone de fructe şi legume care au fost trimise înapoi în Republica Moldova.
Rusia a interzis începând cu data de 21 iulie importul de fructe şi legume proaspete şi conservate din Republica Moldova, invocând numeroase încălcări ale normelor fitosanitare ruse. Anterior, la 2 iulie, Rusia a impus restricţii la importul de carne procesată din Republica Moldova, o decizie ce intervenea în ziua în care parlamentul de la Chişinău ratifica Acordul de Asociere la UE.
Situaţia dificilă creată prin restricţiile impuse de către Rusia a determinat autorităţile de la Chişinău să înceapă căutarea de soluţii pentru găsirea de urgenţă a unor pieţe alternative.
Astfel, o delegaţie de producători agricoli condusă de ministrul adjunct al agriculturii şi industriei alimentare de la Chişinău, Vladimir Loghin, s-a aflat zilele trecute la Bucureşti pentru promovarea şi comercializarea produselor agricole pe piaţa din România, după cum indică un comunicat publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii din Republica Moldova.
În cadrul acestei vizite, atât reprezentanţii structurilor de stat cât şi ai reţelelor de magazine şi ai întreprinderilor de procesare au manifestat interesul pentru susţinerea producătorilor din Republica Moldova în comercializarea pe piaţa din România a fructelor şi legumelor proaspete din Moldova, subliniază comunicatul.
Date statistice publicate luni la Chişinău arătau că economia moldovenească prezintă semne de reorientare tot mai pronunţate spre piaţa Uniunii Europene. În primele cinci luni ale anului curent, volumul exporturilor spre UE a crescut cu peste 22%, în timp ce exporturile spre CSI s-au redus cu aproape 19%. Drept rezultat, 53,8% din exporturile Republicii Moldova s-au orientat spre piaţa comunitară şi doar 31,8% spre CSI.