Moscova acuză Occidentul că vrea să facă din Republica Moldova o nouă Ucraină

09 06. 2023
Mikhail Galuzin

„Occidentul – absolut iresponsabil, lipsit de viziune – vrea să facă din Moldova o a doua Ucraină, şi, din păcate, actuala conducere a Republicii Moldova îi face jocul şi participă activ la aceasta”, a spus Galuzin.

În acelaşi timp, potrivit diplomatului rus, nu se poate vorbi despre vreo escaladare sau tensiune în relaţiile Rusiei cu poporul Republicii Moldova, notează TASS. „Astea nu sunt metodele noastre, noi nu ne amestecăm în treburile interne ale nimănui”, a declarat viceministrul de externe rus, a cărui ţară a declanşat o invazie pe scară largă în februarie anul trecut în Ucraina într-o agresiune ilegală, neprovocată şi nejustificată împotriva unui stat independent, prima de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit lui Galuzin, citat de numeroase media de stat ruse, „majoritatea covârşitoare a cetăţenilor moldoveni spune ‘nu’ politicii mioape şi ostile a autorităţilor ţării lor faţă de Rusia”.

„Nu putem decât conta că, în cele din urmă, oficialii de la Chişinău vor privi limpede realitatea şi nu vor urma calea înrăutăţirii relaţiilor cu Rusia făcându-le pe plac ţărilor occidentale, care duc o politică antirusească, ci o cale a cooperarii sănătoase pragmatice cu ţara noastră, de care Moldova este legată prin relaţii vechi istorice, legături economice puternice”, a declarat Galuzin, citat de TASS.

Autorităţile proeuropene de la Chişinău au acuzat în mod repetat în ultimul timp Rusia de încercări de a destabiliza situaţia din Republica Moldova pe fondul războiului pe care l-a declanşat la 24 februarie împotriva Ucrainei vecine.

Într-un recent interviu, Maia Sandu a subliniat că, în prezent, nu există niciun risc de invazie militară pentru Republica Moldova din partea Rusiei – ale cărei trupe staţionează în Transnistria – datorită Ucrainei care „ţine armata rusă departe” de frontiera moldoveană.

De altfel, Chişinăul a anunţat vineri trimiterea unui ajutor Ucrainei după dezastrul de la Kahovka, în regiunea Herson (sud), unde distrugerea unui baraj – pentru care Kievul şi Moscova se acuză reciproc – a provocat inundaţii devastatoare, forţând mii de oameni să-şi părăsească locuinţele.

Astfel, Comisia pentru Situaţii Excepţionale de la Chişinău a aprobat acordarea unei asistenţe umanitare Ucrainei în valoare de 4,2 milioane lei moldoveneşti pentru gestionarea consecinţelor ecologice şi umanitare, provocate de distrugerea barajului de la Nova Kahovka. Decizia a fost aprobată în cadrul şedinţei de vineri seară, potrivit Deschide.md.

Acest ajutor include staţii de pompare a apei, bărci gonflabile, produse alimentare, precum şi echipamente necesare pentru înlăturarea consecinţelor inundaţiilor.

Bunurile vor fi oferite din rezervele Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi ale Agenţiei Rezerve Materiale.

Despre acordarea unui ajutor umanitar Ucrainei a declarat joi prim-ministrul Dorin Recean, afirmând că o echipă de pompieri ar urma să plece în Ucraina pentru a participa la misiunile de salvare în zona barajului de la Nova Kahovka, conform media citate.