Moscova aşteaptă data de 30 septembrie, când UE va pune în discuţie posibilitatea revizuirii sancţiunilor

Economica.net
23 09. 2014
eu_x_russia_48855800_48460100

Citând-o pe purtătoarea de cuvânt a Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe al UE, Maja Kocjancic, publicaţia rusă menţionează că tocmai la această dată diplomaţia europeană urmează să prezinte un raport complex cu privire la modul în care a fost pus în aplicare planul de pace de la Minsk şi, în special, cum este respectat armistiţiul în estul Ucrainei. ‘Acest raport este în curs de pregătire’, scrie Kommersant, citând aceeaşi purtătoare de cuvânt.

După studierea acestui raport, ambasadorii europeni vor trebui să avanseze propuneri cu privire la viitorul sancţiunilor, menţinerea sau ridicarea lor, scrie Agerpres.

‘Potrivit celui mai favorabil scenariu pentru Moscova, reprezentanţii permanenţi ar putea să se pronunţe în favoarea eliminării treptate a măsurilor restrictive. Ridicarea sancţiunilor nu se va face pe etape, aşa cum a fost instituirea lor’, a declarat pentru Kommersant, sub rezerva anonimatului, un oficial european.

După reuniunea Grupului de contact de la Minsk cu privire la soluţionarea crizei din Ucraina, puterea de la Kiev şi separatiştii au convenit asupra unui armistiţiu, intrat în vigoare la 5 septembrie. Armata ucraineană şi insurgenţii proruşi înarmaţi se acuză reciproc de încălcarea acestui acord de încetare a focului, dar ambele părţi, precum şi observatori internaţionali au ajuns la concluzia că armistiţiul este în general respectat.

Principala condiţie pentru revizuirea sancţiunilor este de a pune în aplicare înţelegerile cu privire la reglementarea conflictului în sud-estul Ucrainei, mai scrie Kommersant, citat de Ria Novosti.

Relaţiile dintre Rusia şi Occident s-au deteriorat grav din cauza situaţiei din Ucraina. La sfârşitul lunii iulie, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii au trecut de la sancţiuni punctuale împotriva unor persoane fizice şi companii la măsuri împotriva unor întregi sectoare ale economiei ruse. Ca represalii, Rusia a suspendat importurile de produse alimentare din ţările care au impus sancţiuni împotriva sa, între care SUA, statele membre ale UE, Canada, Australia şi Norvegia.