Moscova a trimis statelor membre UE o lista cu persoane carora le-a interzis patrunderea in Rusia, a declarat sâmbătă un oficial de rang înalt din Ministerul rus de Externe, relateaza agenţia Tass, citata de Mediafax. Acesta afirmă că ar prefera să se abţină de la comentarii cu privire la personalităţi.
„Am dori sa ne abtinem de la comentarii cu privire la numele persoanelor carora le-a fost interzisa intrarea in Federatia Rusa, desi (numele lor) au aparut in unele publicatii”, a declarat oficialul – al carui nume nu este precizat de catre agentia rusa de stat – pentru presa. „In acelasi timp, confirmam ca liste similare au fost inmanate partenerilor europeni”, a adaugat el.
Moscova le-a recomandat de mult emisarilor statelor care au impus sanctiuni Federatiei Ruse sa se adreseze birourilor consulare rusesti inainte de vizite, pentru a afla daca au interdictia de a intra in tara, a declarat el.
„Insa partenerii nostri au preferat sa nu faca acest lucru si au solicitat sa fie notificati pe canale diplomatice”, a precizat oficialul. „In aceasta idee le-au fost trimise listele”, a adaugat el.
Listele „au fost inmanate partenerilor nostri europeni ca un gest de incredere, iar publicarea lor poate apasa constiinta partilor corespondente”, a apreciat el.
„Doar un lucru ramane neclar: au dorit colegii nostri europeni aceste liste pentru a minimaliza inconvenientele „persoanelor interzise” sau sa puna in scena alt show politic?”, a adaugat el.
Restrictionarea accesului in Rusia a fost introdusa exceptional, ca o „etapa reciproca” fata de actiunile UE, a afirmat oficialul citat de Tass.
„Un raspuns catre unele state europene care cer sa se explice de ce aceste nume au fost puse pe liste de persoane carora li s-a interzis sa intre in Rusia este destul de simplu – acest lucru s-a facut ca un raspuns la o campanie de sanctiuni impuse Rusiei de catre unele tari din Uniunea Europeana conduse de catre Germania”, a declarat oficialul rus comentand informatii de presa potrivit carora capitale europene au cerut explicatii de la Moscova cu privire la personalitatile de pe lista neagra.
Statele Unite au actionat mai adecvat decat statele UE fata de situatia listelor negre reciproce, a mai declarat el.
Nume ale unor „cetateni americani au fost introduse, de asemenea, puse la index, dar este necesar sa se mentioneze ca in acest caz partenerii nostri americani actioneaza mai constructiv decat cei europeni”, a subliniat oficialul de rang inalt din Ministerul rus de Externe.
Fostul consilier prezidential Iulian Chifu a prezentat lista cu 89 de persoane carora li s-a interzis sa intre in Rusia, pe care spune ca a primit-o din partea unui prieten rus si pe care figureaza si cinci romani, respectiv Chifu, Eugen Tomac, Gheorghe Hategan, Adrian Cioroianu si Liviu Chondon.
Lista este datata 26 mai.
Pe lista mai apar, printre altii, liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, fostul presedinte al Parlamentului European Jerzy Buzek, vicepremierul britanic Nick Clegg, fostul director MI6 John Sawers, fostul comisar european pentru extindere Stefan Fule si fostul ministru ceh de Externe Karl Schwarzenberg.
Totodata, lista cuprinde europarlamentari si lideri politici din Germania, Spania, Suedia, Olanda, Letonia, Danemarca, Lituania, Polonia, Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Cehia, Estonia, Franta, Grecia si Finlanda.