Moscova ia în calcul să elimine subvențiile acordate companiilor de rafinare a petrolului
Datele Ministerului rus de Finanţe arată că anul trecut statul rus a cheltuit 2.170 de miliarde de ruble (26,6 miliarde de dolari) pentru a despăgubi companiile care se ocupă cu rafinarea petrolului pentru diferenţa între preţul de bază al carburanţilor vânduţi pe piaţa locală şi valoarea lor teoretică dacă aceiaşi carburanţi ar fi fost exportaţi în Europa. Aceleaşi date arată că în primul trimestru al acestui an, companiile ruseşti de rafinare au primit subvenţii în valoare de peste 253 de miliarde de ruble.
Potrivit surselor, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, în condiţiile în care războiul din Ucraina a intrat în al doilea an, punând presiune pe bugetul Rusiei, autorităţile de la Moscova caută modalităţi prin care să crească, chiar şi cu până la 50%, preţul de bază la benzină şi motorină utilizat în formula de calcul a subvenţiilor. Această modificare ar duce la diminuarea semnificativă a subvenţiilor şi chiar ar putea crea o situaţie în care companiile de rafinare vor face plăţi la bugetul de stat dacă preţul de bază al carburanţilor vânduţi pe piaţa locală va depăşi valoarea de export pe piaţa din Europa.
Sursele au precizat însă că până acum nu a fost luată o decizie finală cu privire la mărimea majorării sau dacă va fi modificată formula de calcul a subvenţiilor. Dacă propunerea va fi implementată va afecta profiturile companiilor petroliere pentru că Guvernul de la Moscova a anunţat că vrea să menţină creşterea preţului carburanţilor sub evoluţia inflaţiei, astfel încât costurile să nu fie transferate pe seama consumatorilor.
Finanţele publice ale Rusiei s-au deteriorat semnificativ după debutul invaziei din Ucraina. Cheltuielile cu apărarea împreună cu cele care au legătură cu securitatea naţională sunt acum a doua mare categorie de cheltuieli, după cele cu programele sociale ale Guvernului, ca pondere în buget.
Industria de petrol şi gaze este o sursă importantă de venituri din taxe pentru Kremlin, chiar dacă plafoanele de preţ şi restricţiile la importuri impuse de statele occidentale au afectat veniturile colectate de Moscova. Datele Ministerului rus de Finanţe arată că, în luna martie, contribuţiile la buget ale industriei de petrol şi gaze au scăzut cu peste 40% în ritm anual până la 688,2 miliarde de ruble.
Sursa foto: Wikipedia