Moscova încearcǎ sǎ provoace haos în Ucraina – Le Monde
Cotidianul Le Figaro analizeazǎ patru scenarii posibile, în contextul în care Moscova îşi menţine în jur de 50 000 de soldaţi ruşi staţionaţi în patru grupuri la granţia cu Ucraina.
Un prim scenariu ar fi cel al unei demonstraţii de forţǎ. Rusia este specializatǎ în acest tip de operaţiune, cel puţin din 1956 încoace cînd a intrat cu tancurile în Budapesta, ca sǎ nu mai vorbim de momentul 1968 cînd şi-a trimis tancurile la Praga, scrie RFI Romania.
In noul context, o demonstraţie de forţǎ ar avea mai multe scopuri: sǎ-i facǎ pe europeni sǎ uite total de Crimeea şi sǎ fie mulţumiţi dacǎ restul Ucrainei rǎmîne cît de cît întreagǎ; sǎ forţeze Kievul în direcţia adoptǎrii federalizǎrii ţǎrii, ceea ce le-ar asigura ruşilor din Ucraina o totalǎ autonomie.
Un alt scenariu posibil este cel al unei intervenţii a forţelor ruse în sud-estul Ucrainei, cu scopul de a ocupa un coridor între Crimeea şi regiunea Doneţ. O astfel de operaţiune ar putea interveni dupǎ orchestrarea unor agitaţii şi mai intense, cu ocuparea principalelor instituţii de stat ucrainene, în zonele unde ruşii şi rusofonii sunt majoritari.
Un al treilea scenariu, analizat tot de Le Figaro, este pur şi simplu dezmembrarea Ucrainei, dupǎ modelul bosniac. Altfel spus, ruşii şi rusofonii din sudul şi estul Ucrainei ar putea beneficia de ajutorul Moscovei pentru a crea o entitate separatǎ, cum a fost Republica Srîpska în Bosnia, devenitǎ entitatea sîrbilor bosniaci.
Al patrulea scenariu este poate cel mai neliniştitor dintre toate. Nu este exclus, spun diverşi strategi şi experţi, ca Vladimir Putin sǎ doreascǎ ocuparea unui întreg arc, de la Transnistria pînǎ în Crimeea şi zonele sudice şi estice ale Ucrainei. Ceea ce ar însemna cǎ întreaga hartǎ a Marii Negre ar fi redecupatǎ, şi ar pune Europa într-un nou raport, extrem de tensionat, faţǎ de Rusia.
Cotidianul Le Monde, analizînd ceea ce se întîmplǎ în prezent, ajunge însǎ la o altǎ concluzie: scenariul imediat al ruşilor este acela de a crea haos în Ucraina. Pentru Moscova, destabilizarea acestei ţǎri trebuie orchestratǎ acum, astfel încît alegerile prezidenţiale de pe 25 mai sǎ fie perturbate, dacǎ se poate chiar vidate de legitimitate.
Vladimir Putin, scrie Le Monde, nu vrea la graniţele cu Rusia o ţarǎ cu 45 000 000 de locuitori în care democraţia sǎ reuşeascǎ iar statul de drept sǎ devinǎ un model şi pentru Federaţia rusǎ.
Mai rǎmîne întrebarea: ce pot face europenii în faţa acestor planuri ale Moscovei? Le Monde considerǎ cǎ europenii trebuie sǎ-i ajute pe ucraineni fǎrǎ reţinere, pe faţǎ, sǎ trimitǎ acolo delegaţii şi observatori, sǎ-i ajute pe responsbailii de la Kiev cǎrora sǎ le furnizeze experţi, sǎ amplifice vizitele şi schimburile.