‘Pe numele şefului Congresului diasporelor moldovene, Aleksandr Kalinin, vin apeluri în masă cu rugămintea de a clarifica situaţia legată de suspendarea procedurii de completare a documentelor necesare pentru obţinerea unui permis de muncă în Federaţia Rusă de către Serviciul pentru migraţie rus’, a declarat agenţiei de presă menţionate un reprezentant al acestui for.
Serviciul pentru migraţie al Rusiei a anunţat anterior că muncitorii din Republica Moldova vor putea să-şi găsească un loc de muncă pe teritoriul Federaţiei Ruse numai dacă vor dispune de un permis în acest sens.
Această nouă măsură de represalii a Moscovei împotriva Republicii Moldova ca urmare a ratificării Acordului de asociere şi de liber schimb cu UE de către parlamentul de la Chişinău survine după ce Rusia şi-a anunţat intenţia de a impune taxe vamale la o serie de produse moldovene, printre care vin, carne, legume, fructe şi cereale.
Un proiect de hotărâre în acest sens a fost elaborat de Ministerul Economiei şi Dezvoltării de la Moscova, după cum a informat miercuri Ria Novosti.
‘Se preconizează ca taxele să fie impuse în mod unilateral în cadrul regimului clientului celui mai favorizat’, se menţionează în document.
Rusia a avertizat în repetate rânduri Republica Moldova cu privire la trecerea la acest regim în relaţiile bilaterale după ratificarea de către Chişinău a Acordului de asociere şi de liber schimb cu Uniunea Europeană.
Respectivul regim al celui mai favorizat client presupune stabilirea unor taxe de mediu ponderate la livrările de diverse bunuri şi produse. Pentru ţările membre ale Uniunii vamale (Rusia, Belarus, Kazahstan) acest tarif este de aproximativ 7,8%.
Până la ora actuală, schimburile comerciale între Republica Moldova şi Rusia erau reglementate printr-un acord privind zona de comerţ liber în cadrul CSI, care prevede relaţii fără bariere.
Politologul moldovean de limbă rusă Vitali Andrievski a estimat că ‘Rusia este cea care împinge Republica Moldova în direcţia Uniunii Europene’, în cadrul unei dezbateri publice pe tema ‘Acordul de asociere cu UE şi viitoarele alegeri parlamentare în Republica Moldova’, organizată miercuri la Chişinău de Institutul American în Ucraina.
‘Mulţi spun că autorităţile moldovene au stricat relaţiile cu Rusia. Categoric, nu sunt de acord cu această opinie.Dimpotrivă, autorităţile de la Chişinău fac tot posibilul pentru a păstra relaţii bune cu Moscova, dar Rusia a întors sfidător spatele, împingând Moldova către UE’, a declarat Andrievski.
În Republica Moldova nimeni nu vrea o confruntare cu Rusia, dar o astfel de confruntare este provocată de Moscova însăşi, a apreciat expertul moldovean.
‘Dorinţa Rusiei de a împiedica procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, crearea pe teritoriul republicii a unui focar de tensiune şi separatism, precum şi declararea unui război economic, toate acestea alimentează sentimente antiruseşti’, a mai opinat el, avertizând că în cazul în care această tendinţă a Moscovei va continua, astfel de sentimente se vor extinde nu doar la nivelul elitelor moldovene, ci şi în cadrul societăţii în ansamblul ei.