Moscova promite un răspuns dur dacă UE îşi continuă planul de folosire a activelor ruseşti îngheţate
Comisia Europeană a propus folosirea veniturilor generate de cele aproximativ 300 de miliarde de dolari reprezentând fonduri îngheţate de la rezervele Băncii Centrale a Federaţiei Ruse. În acest fel, s-ar colecta în jur de 16 miliarde de dolari.
”Avem şi noi suficiente active care sunt îngheţate aici, în conturi de tip C”, a declarat ministrul rus al finanţelor, Anton Siluanov, într-un interviu acordat postului de televiziune Russia 24.
”Cifrele nu sunt mici, veniturile din utilizarea acestor fonduri sunt substanţiale şi cu siguranţă pot fi folosite dacă se ia o decizie de către partenerii noştri neamicali”, a spus demnitarul rus.
Potrivit Comisiei Europene, în UE sunt îngheţate active ruseşti estimate la 300 de miliarde de dolari, cea mai mare parte dintre ele fiind gestionate de compania de clearing belgiană Euroclear. Clearingul este un sistem de decontare între state prin intermediul băncilor, prin compensarea reciprocă a creanţelor şi a datoriilor, în scopul echilibrării schimburilor comerciale.
La începutul acestei luni, Comisia Europeană, braţul executiv al UE, a aprobat o propunere legislativă cu privire la procedurile de utilizare a activelor ruseşti blocate în conformitate cu sancţiunile impuse Moscovei de Uniunea Europeană.
Pe 18 decembrie, Consiliul Uniunii Europene a adoptat al 12-lea set de sancţiuni economice şi individuale având în vedere continuarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Aceste măsuri afectează şi mai mult capacitatea preşedintelui rus Vladimir Putin de a purta un război, vizând sectoare cu valoare ridicată ale economiei ruse şi îngreunând eludarea sancţiunilor UE, indică un comunicat al Consiliului.