Moscova retrage filiala rusă a Danone de pe lista companiilor plasate sub control guvernamental

Kremlinul a publicat miercuri un decret prin care retrage filiala rusă a gigantului agroalimentar francez Danone de pe lista companiilor plasate temporar sub controlul statului rus, informează AFP.
AGERPRES - joi, 14 mart. 2024, 11:34
Moscova retrage filiala rusă a Danone de pe lista companiilor plasate sub control guvernamental

Această decizie intervine în condiţiile în care, potrivit unor informaţii apărute în presă, Danone speră să-şi vândă filiala rusă unui om de afaceri având legături cu liderul cecen Ramzan Kadîrov, un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

În iulie anul trecut, Rusia a publicat un decret ce dădea controlul „temporar” asupra activelor ruse ale companiei Danone Agenţiei federale de gestionare a proprietăţilor statului rus, o decizie pe care Moscova a prezentat-o drept o reacţie la sancţiunile ce vizează companiile ruse în străinătate.

Vladimir Putin a semnat miercuri un nou decret ce anulează această decizie.

Kremlinul nu a oferit nicio explicaţie şi nu este clar deocamdată care vor fi consecinţele în ceea ce priveşte controlul entităţii ruse a Danone, în practică sau din punct de vedere legal.

Filiala rusă a gigantului alimentar a fost deja redenumită şi apropiaţi ai Kremlinului au fost numiţi la conducerea ei.

Financial Times a scris luna trecută că grupul francez spera să vândă activele ruseşti către Vamin Tatarstan, o companie rusă de produse lactate ce aparţine lui Mintimer Mingazov, având legături de Ramzan Kadîrov.

Citând un document trimis Ministerului Agriculturii rus şi surse anonime, Financial Times evalua tranzacţia la 17,7 miliarde de ruble (177 milioane de euro).

Autorităţile ruse au transmis anul trecut controlul asupra Danone Rusia lui Iakub Zakriev, un nepot al lui Ramzan Kadîrov. Mintimer Mingazov a fost apoi numit în consiliul de administraţie al societăţii, care a fost redenumită „Viaţă şi Nutriţie”.

Această preluare a controlului, în paralel cu cea a diviziei ruse a fabricantului de bere danez Carlsberg, a provocat proteste puternice în Occident.

După declanşarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei pe 24 februarie 2022 şi primele sancţiuni decretate de Occident, numeroase companii multinaţionale au părăsit Rusia, iar altele şi-au suspendat activităţile, în sectoarele petrolier, auto sau al produselor de lux.

Rusia a impus obligaţii stricte societăţilor occidentale care caută să părăsească această ţară. Ele trebuie inclusiv să-şi vândă activele ruse la un maximum de 50% din valoarea lor de piaţă.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...