Rusia vrea să contracareze activitatea NATO din Marea Neagră şi Marea Baltică
‘Ideea este că în Marea Neagră s-au aflat forţe din state neriverane. Aceasta este o schimbare majoră în echilibrul strategic şi regional şi, desigur, trebuie să ne gândim cum să contracarăm, să neutralizăm posibilele ameninţări legate de prezenţa permanentă în Marea Neagră a unor nave din alte ţări, în special americane’, a afirmat Gruşko, citat de agenţia de presă RIA Novosti.
Diplomatul rus a menţionat că o ‘astfel de prezenţă va fi permanentă pe bază de rotaţie’ a navelor, scrie Agerpres.
‘Aceeaşi situaţie o vedem şi în Marea Baltică’, a adăugat el, subliniind, între altele, că Moscova va examina cu atenţie toate deciziile adoptate de NATO la recentul său summit din Newport (Ţara Galilor) din perspectiva protejării intereselor sale.
La 7 septembrie, două nave de război ale NATO – fregata canadiană Toronto şi fregata spaniolă Almirante Juan de Borbón – au intrat în Marea Neagră. Alte două nave ale Alianţei Nord-Atlantice – Ross şi Commandant Birot – au intrat la 3 septembrie în Marea Neagră.
Conform Convenţiei de la Montreux cu privire la statutul strâmtorilor, navele de război din ţările care nu au ieşire la Marea Neagră se pot afla în apele sale nu mai mult de 21 de zile şi faţă de acestea sunt prevăzute restricţii în ceea ce priveşte clasa şi tonajul lor.