Moscova şi Bruxellesul sunt „ostatici” ai crizei din Ucraina – ambasadorul UE în capitala Rusiei

Uniunea Europeană îşi doreşte să continue cooperarea deplină cu Rusia, dar Moscova şi Bruxellesul au devenit recent ostaticii crizei din Ucraina, a declarat vineri ambasadorul Uniunii Europene la Moscova, Vygaudas Usackas, pentru RIA Novosti.
Economica.net - vin, 25 iul. 2014, 11:26
Moscova şi Bruxellesul sunt

‘Bineînţeles că ne dorim acest lucru. Am spus întotdeauna că nu există pentru noi un partener natural în plan economic şi în plan politic mai bun decât Rusia. Iar aceasta se datorează faptului că împărţim acelaşi continent şi aceeaşi istorie generală’, a explicat Usackas în interviul acordat agenţiei ruse de presă.

Moscova şi Bruxellesul ‘ar avea mult mai mult succes în a colabora dacă am crea un spaţiu economic comun de la Lisabona la Vladivostok’, a apreciat diplomatul, recunoscând însă că ‘în prezent suntem ostaticii crizei din Ucraina’.

‘Ar trebui să conştientizăm că, pentru moment, suntem ostaticii crizei din Ucraina. Până când vom găsi o abordare comună şi vom întreprinde anumite măsuri care să conducă la stabilizarea situaţiei din Ucraina, va fi foarte greu să revenim la această agendă pozitivă ce va fi benefică pentru toată lumea’, a elaborat Usackas.

‘Sper că astfel de discuţii au loc la Moscova. Dar, din păcate, pentru moment emoţiile negative legate de criza din Ucraina predomină’, a afirmat el, adăugând că poziţia UE porneşte de la premisa că Ucraina este un stat independent, capabil să ia propriile sale decizii privind relaţiile pe care le întreţine cu alte ţări.

Ambasadorii statelor Uniunii Europene, reuniţi joi la Bruxelles, au decis extinderea listei persoanelor şi entităţilor ruse vizate de sancţiunile adoptate în urma anexării Crimeii şi a sprijinului acordat de Rusia separatiştilor din estul Ucrainei. Vineri, membrii Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi vor discuta măsuri punctuale şi propuneri pentru luarea de măsuri, care includ accesul la pieţele de capital, de apărare, produse cu dublă utilizare şi tehnologii sensibile, inclusiv în sectorul energetic.

Te-ar mai putea interesa și
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a investit în acest an peste 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere silvice, corectare de torenţi şi utilaje moderne, sumele......
45,8 milioane de tone de  mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
45,8 milioane de tone de mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
Mărfurile încărcate şi descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat 45,869 milioane tone, ...
Criză Taiwan – Primul exerciţiu ce simulează o escaladare a conflictului militar cu China
Criză Taiwan – Primul exerciţiu ce simulează o escaladare a conflictului militar cu China
Taiwan - Biroul prezidenţial a desfăşurat primul exerciţiu de masă ce simulează o escaladare militară din partea Chinei, ...
Stocul de gaze înmagazinate pentru iarna aceasta scade rapid în România. Situație dificilă și în Europa
Stocul de gaze înmagazinate pentru iarna aceasta scade rapid în România. Situație dificilă și în Europa
Cu mai bine de trei luni înainte de finalul oficial al sezonului rece, gradul de umplere al depozitelor de gaze din România ...