Rusia priveşte Ucraina ca pe un element-cheie în restabilirea statutului său, a declarat Petr Pavel, care a ţinut să precizeze că face aceste declaraţii în calitate de comandant militar al Republicii Cehe, deoarece abia în luna iunie îşi va prelua efectiv noua funcţie de preşedinte al Comitetului Militar al NATO, scrie Agerpres.
După patru luni de armistiţiu fragil în estul Ucrainei, ostilităţile au reizbucnit cu o nouă intensitate în ianuarie între insurgenţi proruşi şi armata ucraineană pe întreg frontul, care se întinde de la Lugansk şi Doneţk până pe coasta Mării Azov. Rebelii şi-au intensificat acţiunile la sfârşitul săptămânii trecute, după eşuarea negocierilor de pace de la Minsk.
Insurgenţii au atacat poziţiile armatei ucrainene la Debalţevo, nod strategic ce leagă cele două regiuni separatiste Doneţk şi Lugansk, după ce au preluat controlul asupra aeroportului din Doneţk.
‘Îl vedem aproape ca pe un război proxy – un război condus de Rusia împotriva Ucrainei cu scopul final nu doar de a câştiga mai multă influenţă în Ucraina, ci şi de a-şi extinde sistemul de securitate’, a spus el, adăugând că ‘ofensiva care a început recent este o dovadă a acestui fapt’.
‘Ei (ruşii) vor să-şi confirme influenţa asupra vecinilor pentru a crea un fel de zonă-tampon între Rusia şi NATO. Acum este clar că Ucraina, din punctul de vedere al Rusiei, joacă un rol-cheie în acest proces’, a estimat generalul Pavle.
Chiar şi aşa, conducerea de la Moscova doreşte să evite o confruntare directă cu foştii săi adversari (din perioada ‘războiului rece’), căci o astfel de confruntare ar însemna ‘autodistrugerea’ Rusiei, afirmă el.
Cu toate acestea, NATO nu ‘poate închide complet uşa’ Rusiei, a mai spus generalul ceh, subliniind că Alianţa Nord-Atlantică nu a reuşit să facă Moscova să înţeleagă că nu este văzută ‘în principiu’ ca un adversar.
‘Trebuie să începem o cooperare intensă cu Rusia pentru îndepărtarea ameninţării reprezentate de Statul Islamic (SI) înainte ca situaţia să devină de necontrolat’, a mai afirmat viitorul preşedinte al Comitetului Militar al NATO, primul reprezentant al Europei de Est în această funcţie.