Într-o scrisoare adresată joi Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), care intenţionează să prezinte online aceste documente, cabinetul îi cere ‘să renunţe’, subliniind că este vorba despre ‘un furt de informaţii şi o încălcare a acordului de confidenţialitate dintre client şi avocat, pe care trebuie să îl protejăm’.
‘Sperăm că polemica nu ne va duce la viitoare acţiuni în justiţie’, a adăugat acesta.
La începutul lunii aprilie, dezvăluirile ‘Panama Papers’ au provocat deschiderea a numeroase anchete în diverse locuri ale lumii şi a dus la demisia premierului islandez şi a unui ministru spaniol.
Cele 11,5 milioane de documente ale cabinetului Mossack Fonseca, dezvăluite de peste o sută de media, au scos la lumină utilizarea la scară largă a societăţilor offshore care permit plasarea de active în teritorii opace şi cu fiscalitate extrem de redusă.
După publicarea acestor documente, Franţa a înscris din nou Panama pe lista paradisurilor fiscale, în timp ce miniştrii de finanţe din G20 au lansat un apel pentru a lupta împotriva companiilor offshore.
În opinia cabinetului panamez, mass-media ‘s-au hrănit cu informaţii furate din sistemul nostru pentru a difuza ştiri, scoase din contextul lor, şi a dăuna reputaţiei noastre ca firmă serioasă’.
Autorităţile din Panama au desfăşurat mai multe percheziţii la biro