„În ultima şedinţă a Comisiei de transporturi, de joi, de la Sinaia, ministrul Transporturilor a spus că atunci când o să avem autostrăzi o să crească salariile şi o să plece multinaţionalele. Este o declaraţie halucinantă venind din partea unui ministru al Transporturilor, care ar trebui să fie exact forţa care împinge proiectele de autostrăzi şi infrastructură înainte. Avem un veritabil ministru anti-autostrăzi”, a afirmat Drulă, la Parlament, potrivit Agerpres.
În replică, ministrul Transporturilor Lucian Şova a explicat într-un interviu acordat Mediafax că afirmaţia sa, potrivit căreia „construcţia de autostrăzi alungă investitorii”, a fost scoasă incorect dintr-un context în care avea loc un schimb de argumente.
„Eu susţin în continuare că autostrăzile sunt un motor de creştere economică, am arătat doar că ne confruntăm cu un deficit de forţă de muncă; aceia care mizează pe forţa de muncă ieftină din România vor veni aici cu sau fără autostrăzi şi, oricum în acest orizont de timp de cinci ani, în care vom avea autostrăzile, salariile vor creşte indubitabil”, a mai spus Lucian Şova.
Parlamentarii USR au criticat şi anunţul ministrului Transporturilor potrivit căruia statul român se pregăteşte să renunţe la unitatea de proiect administrată împreună cu Banca Mondială pentru pregătirea documentaţiei autostrăzii Comarnic – Braşov în vederea organizării licitaţiei de execuţie, mai scrie Agerpres.
Pe de altă parte, ministrul Transporturilor a declarat, pentru Mediafax, că în construcţia autostrăzii Ploieşti-Comarnic-Braşov „nu avem niciun contract” cu Banca Mondială, şi a enumerat motivele pentru care este mai oportună varianta parteneriatelor public-private.
Şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, sâmbătă, referindu-se la informaţiile conform cărora Guvernul renunţă la proiectul cu Banca Mondială pentru autostrada Comarnic – Braşov, că într-un proiect nu e importantă sursa de finanţare, este important să faci acel proiect şi că Ministerul Transporturilor „a găsit o altă variantă mai rapidă de a face lucrurile să se întâmple pe acest sector de drum”, scrie News.ro.
„Într-un proiect nu e importantă sursa de finanţare, este important să faci acel proiect, iar Ministerul de Finanţe – Guvernul, prin Ministerul de Finanţe – să aleagă cea mai facilă, utilă, ieftină sursă de finanţare”, a explicat Teodorovici.
Autostrada Ploiești – Brașov va costa două miliarde de euro în Parteneriat Public Privat (PPP) pe 30 de ani. Suma include finanțarea construcției și întreținerea autostrăzii, au spus pentru ECONOMICA.NET surse guvernamentale.
Autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov include secţiunea Comarnic – Braşov, pe care statul a încercat de trei ori să o construiască prin concesiune, însă fără succes.
Pe 2 octombrie 2017, Compania de Drumuri a semnat cu Alpenside contractul pentru construcţia lotului 5 din Comarnic – Brașov, respectiv Râşnov – Cristian (Braşov).