Moțiunea de cenzură depusă de PSD va fi citită joi și votată marțea viitoare
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis marţi ca moţiunea PSD să fie citită, joi, de la ora 14:00, în plenul reunit, urmând să fie dezbătută şi votată marţea viitoare, de la ora 12:00.
„Majoritatea voturilor în Birourile permanente reunite au fost pentru moţiunea depusă de PSD şi vom avea joi citire şi marţea viitoare dezbatere şi vot. PSD şi-a susţinut moţiunea depusă de ei şi, ca atare, nu au vrut să voteze pentru moţiunea depusă de USR PLUS şi AUR. (…) Noi am luat decizia în Biroul Naţional al USR PLUS că vom vota prima moţiune care vine la plen la dezbatere şi la vot, pentru că nu mai putem continua cu premierul Cîţu. (…) Aşteptam ca PNL să îl retragă pe Florin Cîţu, nu s-a întâmplat acest lucru”, a declarat preşedintele Senatului, Anca Dragu, la Palatul Parlamentului, după şedinţa Birourilor permanente reunite.
Ea a adăugat că UDMR, PNL şi PSD au votat în BPR împotriva continuării parcursului moţiunii de cenzură depusă de USR PUS şi AUR, iar acest lucru este o încălcare a Constituţiei.
„Faptul că nu a fost pusă în dezbatere şi la vot moţiunea USR PLUS este o încălcare a Constituţiei în primul rând şi cred că mesajul a fost foarte clar astăzi în comunicatul Curţii Constituţionale şi anume că procedura privind moţiunea de cenzură trebuie să continue, că se încalcă altfel articolul 113 din Constituţie, este foarte clar scris în comunicatul CCR”, a spus Dragu.
Pentru moţiunea de cenzură iniţiată de USR PLUS, Birourile permanente reunite au hotărât să se aştepte publicarea motivării deciziei CCR privind sesizarea depusă de premierul Florin Cîţu referitoare la existenţa unui conflict constituţional între Guvern şi Parlament.
PSD a depus marţi moţiunea de cenzură intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!”.
Moţiunea de cenzură iniţiată de USR PLUS şi AUR, intitulată „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!”, a fost înregistrată pe 3 septembrie şi citită în plenul reunit al Parlamentului pe 9 septembrie. Procedura de depune a acesteia a fost însă contestată la CCR de Guvern. Marţi, Curtea Constituţională a admis, cu unanimitate de voturi, sesizarea premierului privind existenţa unui conflict juridic între Parlament şi Guvern pe tema acestei moţiuni de cenzură, însă susţine că ea poate fi dezbătută şi votată.
PNL formează echipe de negociere pentru păstrarea guvernării
Biroul Executiv al Partidului Naţional Liberal a decis, marţi, formarea unor echipe de negociere la Camera Deputaţilor şi la Senat pentru păstrarea majorităţii în Parlamentul României.
„S-au format echipe de negocieri la Camera Deputaţilor şi la Senat pentru păstrarea majorităţii în Parlamentul României”, a declarat Florin Cîţu, la finalul şedinţei BEx al PNL.
El a adăugat că „PNL este un partid responsabil, care şi-a asumat guvernarea într-un moment dificil şi nu dă înapoi”.
„În continuare PNL rămâne ferm în spatele preşedintelui şi premierului în această perioadă, nu este niciun fel de discuţie aici”, a mai declarat Cîţu.
Din cele două două echipe de negociere fac parte, potrivit unor surse liberale: Lucian Bode, Raluca Turcan, Dan Vîlceanu, Florin Roman, Virgil Popescu, Gigel Ştirbu, Alina Gorghiu, Daniel Fenechiu, Marcel Vela, Monica Anisie şi Nicolae Ciucă.
Ce va face USR PLUS
Parlamentarii USR PLUS vor vota prima moţiune de cenzură care va fi supusă votului, a anunţat, marţi, purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Moşteanu.
El a precizat că Biroul Naţional al USR PLUS a mandatat reprezentanţii partidului în Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor să susţină oricare moţiune de cenzură, a USR PLUS şi AUR sau cea depusă de PSD, care ajunge vot.
„Fiecare zi cu Florin Cîţu este o zi pierdută pentru România. Noi luăm act de faptul că PNL nu a luat în considerare solicitarea USR PLUS de a-l retrage pe Florin Cîţu şi în acest moment singurul instrument pe care îl avem la îndemână este moţiunea de cenzură. Florin Cîţu va pleca, fiind demis prin moţiune de cenzură. Zilele lui Florin Cîţu la Palatul Victoria sunt numărate în acest moment. Vom vedea care moţiune ajunge prima la vot şi parlamentarii USR PLUS vor vota prima moţiune care ajunge la vot”, a afirmat Moşteanu, la Palatul Parlamentului.
Ionuţ Moşteanu a adăugat că, prin decizia ei, conform căreia Parlamentul trebuie să dezbată moţiunea de cenzură iniţiată de reprezentanţii uniunii şi ai AUR, Curtea Constituţională „a dat dreptate” USR PLUS. Pe de altă parte, a apreciat Moşteanu, PNL şi PSD „au călcat în picioare Constituţia, într-un abuz fără precedent” în Parlament.
„CCR a spus foarte clar: semnăturile sunt valabile, reprezintă voinţa parlamentarilor. Preşedintele PNL de la acel moment, preşedintele Camerei, nu a trimis moţiunea către Guvern şi a generat un conflict. Moţiunea însă trebuie votată. Nu puteau goli de conţinut acest atribut al unei minorităţi, al unei opoziţii, de a depune o moţiune. (…) În Biroul permanent de la ora 15,30 vom cere ca moţiunea USR PLUS să meargă îndată la vot, ţinând cont de decizia de astăzi a CCR”, a spus Moşteanu.
El a acuzat un „balet fără precedent făcut de PSD” pe parcursul ultimelor săptămâni „în încercarea de a-l ţine pe Florin Cîţu” la Palatul Victoria, până la Congresul PNL. În acest sens, s-a arătat neîncrezător în intenţia social-democraţilor de a susţine moţiunea de cenzură.
„Au reuşit asta. I-au ţinut spatele. S-au sucit de la zi la zi la declaraţii. Se contrazicea domnul Ciolacu de nici membrii PSD nu mai înţelegeau ce urmează să facă. Pare că s-au hotărât. Dar, din nou, eu nu am încredere în intenţiile reale ale domnului Ciolacu şi ale PSD. Până nu vom vedea o moţiune la vot, eu nu cred că vor să îl dea jos pe Cîţu, aşa cum spun”, a declarat Moşteanu.
Purtătorul de cuvânt al USR PLUS a reiterat că formaţiunea sa nu va mai face parte dintr-un guvern condus de Florin Cîţu, dar a menţionat că reprezentanţii USR PLUS vor negocia cu acesta din postura de preşedinte al PNL, în vederea numirii unui nou premier.
„PNL nu înseamnă Florin Cîţu, aţi văzut şi dumneavoastră în acest weekend – şi ştiţi la ce mă refer. În momentul în care Florin Cîţu nu va mai fi premier, vom vedea cât de multă susţinere mai are în PNL. Discuţiile în coaliţie sunt între echipe de negociere. Vom avea echipe de la USR PLUS, de la PNL, de la UDMR. Sunt lucruri la care cu siguranţă ne vom gândi şi pe care le vom discuta în zilele ce vor urma moţiunii de cenzură, în momentul în care se vor face consultările pentru formarea unei noi majorităţi, cu un nou premier. (…) Membrii PNL, în înţelepciunea lor, au ales ca preşedintele PNL să fie Florin Cîţu, au considerat că este cel mai bun pentru a conduce destinele acestui partid istoric. Este opţiunea dânşilor, pe care o respectăm şi vom sta la masă cu potenţialii parteneri”, a spus el.