Moţiunea de cenzură: Guvernul Ponta 3 duce România în perioada de dinainte de 1989
‘Guvernul Ponta 3 duce România nu spre orizontul deschis şi european al anilor 2014-2020, ci spre cel întunecat, corupt şi de stagnare economică din perioada 2001-2004, ba chiar şi spre anii de dinainte de 1989, când un partid unic acaparase întreaga ţară. Românii vor democraţie, nu restauraţie, motiv pentru care avem astăzi obligaţia constituţională şi morală de a retrage sprijinul politic acordat acestui Guvern şi de a-l trimite direct la coşul de gunoi al istoriei’, se arată în textul moţiunii, potrivit unui comunicat de presă remis de PNL luni AGERPRES.
Moţiunea depusă de PNL are 15 pagini şi este intitulată ‘Opriţi Guvernul Ponta 3 – Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii’.
Semnatarii documentului apreciază că în faţa unui tablou european plin de incertitudini în care toate guvernele statelor UE au adoptat poziţii ferme ‘de susţinere a statului de drept, a valorilor democratice, a ideii de Europă Unită ca singură cale de progres şi pace durabilă pe continent’, Victor Ponta ‘a reuşit ca prin asurzitoarea tăcere păstrată şi incredibila lipsă de implicare să se plaseze mai degrabă într-o zonă gri, de aşteptare a desfăşurării evenimentelor’.
PNL arată că premierul României a evitat să se pronunţe ferm împotriva practicilor Rusiei şi a evitat orice întâlnire cu trimişi americani de rang înalt la Bucureşti.
‘Din păcate, prim-ministrul României şi-a completat această atitudine non-combativă pe plan extern cu un discurs politic intern desprins parcă din trecutul comunist al ţării. Contrar normelor şi practicilor democraţiilor consolidate, Victor Ponta a atacat în repetate rânduri justiţia şi instituţiile puterii judecătoreşti pentru a da satisfacţie baronilor din propriul partid. S-a văzut clar că nu a fost deloc o simplă ‘scăpare’ intenţia PSD de a trece prin Parlament legea amnistiei şi graţierii, ci parte a unui plan al seniorilor feudali ai PSD din teritoriu’, apreciază semnatarii.
În opinia acestora, deşi este un premier tânăr, prin atacurile sale publice, virulente, la adresa statului de drept, lui Victor Ponta i s-ar potrivi mai bine statutul unui premier comunist, ‘în care Partidul să aibă totul şi să le decidă pe toate, inclusiv în justiţie’.
Semnatarii moţiunii consideră că Ponta şi Guvernul PSD au deturnat votul de învestitură dat de parlamentari în 4 martie.
‘Agenda guvernării este cu totul alta faţă de agenda cetăţeanului. PSD se ocupă de cu totul alte probleme decât cele care-i macină pe cetăţenii români. PSD se preocupă de minimalizarea opoziţiei şi de acapararea întregii puteri, în timp ce foarte mulţi cetăţeni români se luptă cu sărăcia, cu şomajul şi restanţele la întreţinere, pe care nu au cu ce să le plătească.
Parlamentul României nu a acordat votul său de încredere pentru un guvern feudal, condus de către un premier-marionetă, uşor manevrabil, pe baza ameninţărilor şi şantajului electoral, de către baronii PSD din teritoriu’, se susţine în textul documentului.
Moţiunea face referire la cazul preşedintelui PSD Mehedinţi, Adrian Duicu, care este calificat drept ‘cel mai elocvent caz de corupţie guvernamentală postdecembristă, la cel mai înalt nivel, cel de prim-ministru’.
Semnatarii moţiunii comentează şi decizia premierului de a-şi muta biroul la sediul MApN ca fiind, de asemenea, fără precedent în istoria postdecembristă a României.
‘Iniţiativa premierului Victor Ponta întregeşte imaginea unui prim-ministru hăituit de propriii baroni cu cereri şi favoruri de ordin personal şi care încearcă să se ascundă sau să negocieze cu aceştia, după caz, după zidurile unei unităţi militare.
Oare, tot în biroul premierului Ponta din Ministerul Apărării Naţionale sunt primiţi şi oamenii de afaceri sau potenţialii investitori care doresc să creeze locuri de muncă?’, se arată în textul moţiunii.
Semnatarii îi reproşează premierului Ponta că este aservit dorinţelor baronilor PSD din teritoriu şi că a uitat de oamenii simpli, ‘de problemele şi planurile lor, de promisiunile făcute tuturor românilor în 2012’.
‘Nici nu aveţi cum să realizaţi situaţia reală a românilor atunci când vă plimbaţi ca faraonul pe bărcuţa împinsă în apa ce nu trece de genunchi şi, la câteva zile distanţă, în loc de digurile şi lucrările de infrastructură aşteptate de cetăţeni, partenerul de plimbare, vicepremierul Liviu Dragnea, anunţă că va aloca zeci de milioane de euro pentru a face… un stadion modern fix în fieful dumneavoastră electoral, la Târgu Jiu’, se menţionează în moţiune.
Pe de altă parte, liberalii îi reproşează lui Ponta că din cele două măsuri de relaxare fiscală şi stimulare economică promise a adoptat numai una, dar nu pe cea mai importantă – reducerea CAS.
‘Prin atitudinea dumneavoastră duplicitară şi inconsecventă, sfidaţi oamenii cărora, cu toţii, le-am promis un trai mai bun! Sfidaţi oamenii de afaceri cărora le-am promis că în 2014 le vom reduce povara fiscală şi birurile, după ce vom face ordine în finanţele ţării şi vom readuce economia pe creştere, ceea ce s-a întâmplat în 2013. Anulaţi toate aceste perspective economice, punându-le sub semnul întrebării în faţa partenerilor internaţionali’, afirmă parlamentarii care au semnat moţiunea.
În opinia lor, prin refuzul de a implementa cele două măsuri împreună, se blochează şansa mediului de a afaceri de a oferi economiei ‘câteva sute de mii de locuri de muncă’ şi se anulează oportunitatea companiilor româneşti de a deveni competitive pe plan european.
‘Victor Ponta a ratat într-un mod de nepermis şansa de a stimula creşterea economică în România. După ce economia s-a stabilizat macroeconomic şi a fost consolidată fiscal-bugetar, în România existau cele mai bune condiţii pentru a se implementa măsuri de relaxare fiscală pentru relansarea economică, în vederea stimulării creşterii economice sustenabile, creării de noi locuri de muncă şi creşterii puterii de cumpărare a populaţiei. Deşi mediul de afaceri şi românii au solicitat aceste măsuri, Victor Ponta le-a oferit în schimb taxe noi şi impozite mai mari, care au condus la prăbuşirea puterii de cumpărare a populaţiei şi la intrarea a mii de firme în insolvenţă sau faliment’, se apreciază în moţiune.
Totodată, semnatarii îl acuză pe premier că direcţionează resursele bugetare în scopuri electorale, susţinând ca dovadă modul în care va fi utilizată acciza suplimentară de 7 eurocenţi la carburanţi.
‘Deşi aceasta trebuia să susţină construcţia de autostrăzi, iar ministrul Şova încearcă să ne convingă că aşa va fi prin tot felul de trasee colorate pe hartă, ea se va duce în sacul fără fund al bugetului de stat, de unde vor fi alimentaţi baronii PSD. Din banii adunaţi pe acciză, cei din care se plătesc şi pensiile şi salariile aşa cum ne-a anunţat doamna ministru a finanţelor, domnul Şova dă la o primă strigare nici mai mult nici mai puţin decât 697 de kilometri de autostradă’, se mai arată în moţiune.
Semnatarii acesteia susţin că adevăraţii aliaţi ai Guvernului Ponta 3 nu sunt românii şi nici mediu de afaceri şi investitorii străini, ci ‘traficul de influenţă şi corupţia’.
‘Premierul Ponta şi întreg guvernul său sunt solidari cu baronii, nu cu românul care se află în căutarea unui loc de muncă, nu cu investitorul care aşteaptă un cadru fiscal predictibil şi transparent, nu cu partenerii internaţionali care monitorizează atent evoluţia statului de drept din România. (…) O guvernare curată şi responsabilă, asta aşteaptă românii şi asta aşteptăm cu toţii să avem după 24 de ani de democraţie! Asta aşteaptă şi partenerii noştri internaţionali. Nu dublu standard, nu ipocrizie şi nu minciună’, spun parlamentarii opoziţiei.
În opinia semnatarilor documentului, adoptarea acestei moţiuni de cenzură se impune ‘pentru a da o şansă economiei şi cetăţenilor la bunăstare, iar României – oportunitatea de a-şi continua traseul european fără sincope, respectând valorile democratice, principiile transparenţei, ale bunei guvernări şi ale statului de drept’.
Textul moţiunii de cenzură a fost semnat de 214 parlamentari, dintre care 140 ai PNL iar restul fiind afiliaţi PDL, Forţa Civică, PP-DD şi un senator independent, precizează comunicatul.