Motivare CAB: Arestarea lui Sorin Oprescu, necesară pentru a nu-i da posibilitatea să ascundă probe
Judecătorul Camelia Bogdan, de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), arată în motivarea deciziei prin care a confirmat arestarea preventivă în cazul lui Sorin Oprescu, că măsura se impune pentru a permite anchetatorilor să facă o anchetă minuţioasă şi, în paralel, să se efectueze şi o anchetă economică, dar şi pentru a nu-i lăsa primarului posibilitatea de a ascunde probe.
„Măsura arestării preventive se impune în acest stadiu procesual şi pentru identificarea fluxurilor financiare rezultate din documentarea altor activitati similare, în conformitate cu dispoziţiile art. 306 alin. 7 C.pr.pen. şi pentru a nu da posibilitatea inculpatului să ascundă probele necesare efectuării unei investigaţii economice paralele şi proactive care să permită atât documentarea activităţii infracţionale, cât şi indisponibilizarea produsului infracţiunii în vederea confiscării speciale şi a confiscării extinse”, notează magistratul în motivarea deciziei.
Judecătorul a mai arătat că, „în vederea justei soluţionări a cauzei şi a aflării adevărului, se impune efectuarea actelor de urmărire penală pentru documentarea completă a activităţii infracţionale, timpul curs de la data prezumtivelor fapte (5.09.2015) nefiind per se un element de natură să imprime organului judiciar o altă concluzie”.
Instanţa a apreciat că luarea unei măsuri preventive mai blânde în cazul lui Sorin Oprescu ar putea să genereze o reacţie de profundă indignare în rândul membrilor societăţii sau să încurajeze conduite similare.
„Argumentele ţinând de situaţia familială a inculpatului, de starea de sănătate, nu pot conduce la acest moment la respingerea propunerii de luare a măsurii arestării preventive, cu atât mai mult cu cât posibilele repercusiuni asupra întregii societăţi au fost anticipate şi acceptate, neconstituind o piedică în punerea în executare a rezoluţiei infracţionale”, arată magistratul în documentul citat.
Judecătorul mai notează că luarea măsurii arestării preventive faţă de Sorin Oprescu este necesară pentru a garanta buna desfăşurare a procesului penal, având în vedere gravitatea faptei care i se impută.
Potrivit instanţei, „urmările socialmente periculoase produse sau care s-ar fi putut produce dacă denunţătorul nu ar fi adus la cunoştinţa organelor de urmărire penală respectivele fapte justifică concluzia potrivit căreia rezonanţa socială negativă a faptelor săvârşite de inculpat nu s-ar putea diminua prin trecerea timpului”.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care îl acuză de luare de mită.
Decizia de arestare preventivă a fost contestată de Sorin Oprescu şi judecată în 14 septembrie la Curtea de Apel Bucureşti, de magistratul Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Magistratul a menţinut decizia din 6 septembrie a Tribunalului Bucureşti, Sorin Oprescu rămânând în arest preventiv.
Sorin Oprescu a fost suspendat din funcţia de primar general al Capitalei, în 15 septembrie, după decizia definitivă de arestare preventivă. Consiliul General al Municipiului Bucureşti l-a desemnat pe Ștefănel Marin (UNPR) în funcţia de primar interimar.
Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susţinând că în 5 septembrie, în baza unei înţelegeri prealabile cu şeful Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, şi cu fostul său şofer Cristian Stanca, zis „Grenadă”, a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruţi de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea şi Octavian Alin Petroi, denunţători în dosar. Firma efectua lucrări la Palatul de la Mogoşoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracţională a lui Popa şi l-ar fi menţinut în funcţie, susţin anchetatorii.
În acest dosar au mai fost arestaţi, în 7 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae şi Florin Şupeală, directorul general şi respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, şi omul de afaceri Claudiu Bengalici.
Instanţa a dispus şi luarea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor, şi pentru Romeo Albu.
Bogdan Cornel Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor, ar fi cel care cerea şi intermedia mita între firmele care doreau contracte din partea instituţiilor publice conduse de el, iar banii ar fi fost împărţiţi între el, primarul Sorin Oprescu şi directorul economic din Primărie, conform anchetatorilor.
„Executantul păstra pentru sine între 30 şi 33 la sută din profitul brut, diferenţa de profit reprezenta mită şi/sau preţ al influenţei, după caz, având trei destinaţii: 10 la sută din valoarea contractului pentru Oprescu Sorin Mircea, ca primar al municipiului Bucureşti (Primarul), 5 la sută din valoarea contractului pentru Constantinescu Mircea Octavian, director economic în cadrul aparatului primarului municipiului Bucureşti (Directorul economic), iar restul era mita pentru Popa Bogdan Cornel, director la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului în perioada 2013-ianuarie 2014 şi la Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane în perioada ianuarie 2014-prezent”, au arătat procurorii.
Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a declarat că nu s-a făcut flagrant în cazul lui Oprescu „din considerente de tactică a anchetei”, primarul fiind citat cu mandat de aducere imediat după comiterea presupusei infracţiuni. Potrivit acesteia, o parte din banii din mită au fost găsiţi la percheziţia corporală asupra primarului, o parte din bani au fost găsiţi la locuinţa acestuia, iar o altă parte la un martor care a fost audiat în acest dosar.
Potrivit unor surse judiciare, primarul Sorin Oprescu a fost încarcerat într-o celulă din Arestul Central al Poliţiei Capitalei cu şase bărbaţi, printre care Mohammad Munaf, condamnat la zece ani de închisoare în cazul răpirii jurnaliştilor în Irak. Colegii de cameră ai primarului Capitalei nu sunt consideraţi infractori periculoşi, majoritatea fiind arestaţi pentru infracţiuni economice, au precizat sursele citate.