Motivare dosar „Poşta Română”: Chiuariu, achitat în lipsă de probe

Doi judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Rodica Cosma şi Iulian Dragomir, au apreciat că fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu trebuie achitat în dosarul "Poşta Română" deoarece nu există probe care să-i dovedească vinovăţia, în vreme ce un alt magistrat, Francesca Vasile, consideră că acesta ar trebui condamnat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, întrucât a acţionat "în mod arbitrar şi despotic".
Economica.net - mar, 26 mart. 2013, 21:32
Motivare dosar

Instanţa supremă a publicat marţi motivarea deciziei din 27 noiembrie 2012 luată de un complet format din trei judecători, prin care Tudor Chiariu a fost achitat pentru abuz în serviciu, iar fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru neglijenţă în serviciu, fiindu-i schimbată încadrarea juridică.

„Înalta Curte, în opinie majoritară, apreciază că pentru inculpatul Chiuariu Tudor Alexandru prezumţia de nevinovăţie nu a fost înlăturată prin probe certe şi ca atare se impune achitarea sa în temeiul dispoziţiilor art.11 pct.2 lit.a raportat la art.10 lit.d Cod
procedură penală”, se arată în motivarea instanţei, semnată de judecătorii Rodica Cosma şi Iulian Dragomir.

Potrivit DNA, în perioada 2005 – 2007, printr-un şir de acte nelegale, reprezentanţii Poştei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului român în proprietatea privată a SC Imopost Developments SA, demers în care au fost implicaţi cei doi miniştri, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a favoriza societatea, prin schimbarea situaţiei juridice a imobilului.

Tudor Chiuariu a fost acuzat de procurori că, în calitate de ministru al Justiţiei, prin încălcarea obligaţiilor prevăzute de actele normative, a avizat proiectul H.G. nr.377/2007, consfinţind definitiv trecerea imobilului în domeniul privat al statului, prin aceasta obţinându-se un avantaj patrimonial în favoarea SC Imopost Developments SA, constând în dreptul de proprietate asupra unui imobilul din Calea Victoriei, nr. 133-135, ceea ce a cauzat statului român un prejudiciu în valoare de 4,9 milioane euro.

„Menţiunea cuprinsă pe adresa de înregistrare a documentaţiei la Ministerul Justiţiei ‘Urgent la avizare’, existenţa unor puncte de vedere diferite între inculpatul Chiuariu Tudor Alexandru şi martora Vrabie Alina, urmată de demisia acesteia, care constituie pentru acuzare veritabile probe de vinovăţie, în opinie majoritară, se apreciază că ele nu pot depăşi limitele unor simple deducţii. În aceleaşi limite sunt plasate şi susţinerile acuzării conform cărora inculpaţii Nagy Zsolt şi Chiuariu Tudor Alexandru, ar fi indus în eroare membrii guvernului pentru adoptarea HG nr.377/2007. Or, acestea sunt şi trebuie să fie străine oricăror acuzaţii penale, instanţa fiind obligată să-şi fundamenteze hotărârea de condamnare pe baza unor probe certe, sigure, de natură a înfrânge prezumţia de nevinovăţie”, notează judecătorii Rodica Cosma şi Iulian Dragomir.

În schimb, judecătoarea Francesca Vasile a făcut opinie separată, în sensul condamnării lui Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, care se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani.

Judecătoarea susţine că Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy au intervenit pentru ca imobilul să treacă în domeniul privat al statului, deşi pe rol se aflau în acel moment litigii în instanţă, care aveau ca obiect determinarea naturii juridice a dreptului real asupra terenului.

Magistratul aminteşte că Tudor Chiuariu a dat aviz favorabil proiectului de HG 377/2007 prin care era modificat statutul juridic al imobilului, deşi angajaţii de la Direcţia de avizare acte normative din cadrul MJ nu fuseseră de acord cu acel aviz.

„Inculpaţii au înţeles necesitatea existenţei acestor avize pentru adoptarea sigură şi facilă a actului şi au acţionat pentru ca acestea să fie întocmite şi depuse, fiind fără relevanţă caracterul lor consultativ. În acest context, susţinerea inculpatului Chiuariu Tudor în sensul că ‘avizul nu produce prin el însuşi consecinţe juridice de sine stătătoare’ trebuia considerată o apărare ineficientă, existenţa avizelor favorabile fiind cauza ce a exclus dezbaterile în guvern pe marginea actului”, mai declară Francesca Vasile.

Judecătoarea aminteşte că Direcţia de Avizare Acte Normative din cadrul Ministerului Justiţiei a dat aviz negativ acelui proiect, însă Tudor Chiuariu nu a ţinut cont de asta şi a dispus întocmirea şi a semnat avizul favorabil înaintat Ministerului Comunicaţiilor.

„Latura obiectivă a infracţiunii de abuz în serviciu în formă agravată este realizată, în cazul inculpatului Chiuariu Tudor, prin efectuarea activităţilor specifice funcţiei în mod arbitrar şi despotic, cu încălcarea condiţiilor de fond şi formă ale activităţii de avizare a actelor normative, în scopul de a-şi impune propria voinţă unei întregi direcţii de specialitate ce îşi asumase motivat un punct de vedere contrar celui urmărit de inculpat, prin ignorarea avizului negativ al acestei direcţii ce nu a fost transmis ministerului iniţiator şi nu a fost ataşat notei de fundamentare a HG şi prin emiterea avizului favorabil semnat alături de consilierul său, aviz ce propune rezolvarea situaţiei juridice a imobilului într-un mod esenţialmente nelegal”, este concluzia judecătoarea Francesca Vasile.

„În cazul coinculpatului Nagy Zsolt efectuarea activităţilor specifice funcţiei în mod arbitrar şi despotic sunt susţinute de încălcarea condiţiilor de fond şi formă ale activităţii de iniţiere, elaborare şi avizare a actelor normative, de aprecierea singulară şi personală asupra utilităţii actului normativ, întocmirea proiectului acestuia şi solicitarea avizelor de legalitate fără aportul său implicarea direcţiilor de specialitate din cadrul ministerului pe care-l conducea şi fără a înregistra demersul la nivelul acestei instituţii. Pentru ambii inculpaţi se reţine promovarea şi susţinerea unui proiect de act normativ ce conţine dispoziţii contrare principiului aplicării legii în timp”, continuă Francesca Vasile.

Ea mai arată că cei doi foşti miniştrii au acţionat cu intenţie, cunoscând că existenţa avizelor conduce la adoptarea HG fără dezbateri în şedinţa de Guvern, scopul urmărit fiind obţinerea unei rezolvări favorabile referitoare la regimul juridic al terenului.

„Ca urmare, apreciez că, pe latură penală, sunt întrunite condiţiile angajării răspunderii penale şi condamnării inculpaţilor Nagy Zsolt şi Chiuariu Tudor Alexandru pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu în formă calificată, prevăzute de art.248/1 cu aplicarea art.248 Cod penal şi art.132 din Legea nr.78/2000”, încheie Francesca Vasile, subliniind că aceştia ar trebui să plătească în solidar cu ceilalţi inculpaţi prejudiciul din dosar.

Pe 27 noiembrie 2012, un complet de trei judecători de la ÎCCJ l-a achitat pe Tudor Chiuariu şi l-a condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare pe Zsolt Nagy.

De asemenea, fostul director al Poştei Dan Mihai Toader a fost condamnat la şase ani de închisoare, fostul director executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică a CN Poşta Română Andrei Marinescu a primit cinci ani şi jumătate de închisoare, iar a fostului director economic executiv al CNPR Emanoil Lepădatu la cinci ani de detenţie.

În acelaşi dosar, administratorul societăţii Topcadex 99, Ioan Folfă, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

Decizia a fost atacată cu recurs de procurori şi de persoanele condamnate.

Te-ar mai putea interesa și
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar companiile care solicită totuși în instanță să se supende executarea,......
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...