Motivare:Instanţa nu are convingerea că Mihai Necolaiciuc s-a îndreptat şi se poate integra cu uşurinţă în societate,prin lăsarea sa în libertate

Economica.net
02 02. 2018
08_necolaiciuc_ziarul_de_iasi_6019fdd110_59708500

Tribunalul Constanţa a admis la sfârşitul săptămânii trecute contestaţia formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie Constanţa la decizia Judecătoriei Medgidia din toamna anului trecut, prin care Mihai Necolaiciuc putea fi liberat condiţionat, iar prin această decizia fostul şef al CFR rămâne în penitenciar, potrivit News.ro.

Tribunalul Constanţa notează în motivarea deciziei sale că, în unanimitate, comisia din cadrul Penitenciarului Poarta Albă a propus ca Mihai Necolaiciuc să fie liberat condiţionat, având în vedere conduita corespunzătoare, el fiind recompensat de două ori, participând la activităţi lucrative şi educative şi nefiind sancţionat disciplinar.

Instanţa a considerat însă că pedeapsa privativă de libertate nu şi-a atins scopul.

„Se consideră însă că în acest moment al fazei de executare, pedeapsa privativă de libertate aplicată condamnatului nu şi-a atins scopul, înainte de expirarea ei, faţă de cuantumul mare al pedepsei pe care o execută, şi care a totalizat un număr de 1858 de zile de închisoare, din totalul de 2.922 zile de închisoare, conduita adoptată de acesta, deşi nu a fost sancţionat disciplinar, are un număr mic de recompense şi un număr redus de zile câştigate prin muncă”, se arată în motivare.

Tribunalul Constanţa mai notează că Mihai Necolaiciuc a îndeplinit fracţia minimă legală necesară, dar timpul efectiv executat nu este suficient reeducării sale.

„Este adevărat că deţinutul nu posedă antecedente penale, a executat fracţia minimă legală necesară (…), dar se apreciază că timpul efectiv executat nu este încă suficient reeducării sale şi prevenirii comiterii de alte infracţiuni, de îndată ce acesta se afla în libertate, ţinând seama şi de natură infracţiunilor comise a căror gravitate nu poate fi contestată, raportat la scopul şi urmările acestora”, a mai precizat sursa citată.

Documentul aminteşte de faptul că liberarea condiţionată nu poate fi dispusă în mod automat, executarea fracţiei minime legale fiind doar o vocaţie la beneficiul liberării condiţionate.

„Liberarea condiţionată ca instituţie de drept penal, constituie nu numai un mijloc de individualizare administrativă a pedepsei, dar şi un mijloc de reeducare a condamnaţilor, care au astfel posibilitatea de a dovedi că nu este necesară se execută în totalitate pedeapsa, ceea ce nu se poate reţine în prezent şi în privinţa condamnatului N.M., care mai are de executat o parte însemnată din pedeapsă. Împrejurarea că deţinutul, care în prezent a trecut de vârsta de 60 de ani, a executat fracţia minimă legală necesară îi conferă acestuia doar o vocaţie la beneficiul liberării condiţionate, care nu poate fi dispusă în mod automat”, mai scrie în motivare, acordarea acestui beneficiu fiind supusă analizei instanţei de judecată care verifică îndeplinirea cumulativă a tuturor criteriilor impuse de lege.

„Faţă de cele relatate, instanţa nu are convingerea că în prezent persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate integra cu uşurinţă în societate, prin lăsarea sa în libertate”, mai arată Tribunalul Constanţa.

Tribunalul Constanţa a admis pe 26 ianuarie, contestaţia procurorilor DNA la hotărârea luată de Judecătoria Medgidia în toamna anului trecut, iar decizia instanţei este definitivă. Fostul şef al CFR mai poate formula o nouă cerere de eliberare condiţionată după două luni. Necolaiciuc este încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă.