Motorină la 4,7 lei pe litru. Cu cât s-au ieftinit carburanţii în ultima lună

Mai multe staţii Petrom din ţară afişează preţuri de 4,8 lei pe motorină şi tot atât la benzină. Cea mai ieftină motorină o găsim în Secuime.
Economica.net - mar, 27 oct. 2015, 12:46
Motorină la 4,7 lei pe litru. Cu cât s-au ieftinit carburanţii în ultima lună

Barilul ieftin de ţiţei a dus preţul carburanţilor la un nivel nemaivăzut de aproape un an. Azi, 27 octombrie, staţia Petrom din Odorheiul Secuiesc, strada Beclean, afişa un preţ de 4,71 de lei pe litru pentru motorina standard şi 5,05 lei pe litru pentru benzina standard.

Tot în Secuime, staţiile din Miercurea Ciuc vând motorina cu 4,81 lei iar benzina cu 5,01 lei.

Şi în Moldova, preţurile au scăzut. În Bacău, de data aceasta, găsim o benzină mai ieftină decât motorina. Staţiile Petrom afişează un preţ de 4,86 lei pe litrul de benzină şi 4,88 lei pe litru de motorină.

Dobrogea este o altă zonă unde carburanţii sunt ieftini. În Babadag, motorina costă 4,88 lei iar benzina 4,90 lei.

La nivelul întregii ţări, în ultima luna Petrom a ieftinit cu 12 bani benzina şi cu 9 bani motorina.

Carburanţi mai scumpi sunt în zonele în care şi nivelul de trai este mai ridicat sau de-a lungul rutelor comerciale terestre ale României. Astfel, în Moldova, Secuime, Dobrogea(fără Constanţa) sau Lunca Dunării, carburanţii sunt semnificativ mai ieftini decât în marile oraşe ale ţării, Muntenia de Nord sau Ardeal.

Spre exemplu, în Bucureşti, media de preţ la benzină şi motorină este de 5,1 lei, deşi sunt mai multe staţii unde se poate cumpăra motorină cu sub 5 lei, chiar 4,96 lei pe Şoseaua de Centură, iar benzină cu circa 5 lei.

Preţurile carburanţilor sunt pe o pantă descendentă, la motorină scăderile fiind masive. În ultimele trei luni luni, motorina a pierdut  80 de bani pe litru iar benzina aproximativ la fel.

Preţurile carburanţilor comercializaţi la noi în ţară sunt direct legate de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere şi de cursul de schimb. La rândul lor, cotaţiile carburanţilor sunt legate de preţul barilului de ţiţei. Cum, în ultimele trei luni luni, barilul a coborât de la 65 la 47 de dolari iar cursul de schimb a rămas relativ constant, distribuitorii de carburanţi au fost nevoiţi să scadă preţurile produselor comercializate.

Preţul carburanţilor diferă între diverse staţii din ţară, chiar şi în cadrul aceleiaşi firme. Oscilaţiile pot fi şi de 5%., sau chiar mai mult.
Petrom este cea mai mare companie de pe piaţa de distribuţie a carburanţilor, cu o reţea propriede circa 550 de staţii. Principalii concurenţi sunt Rompetrol, Lukoil şi Mol. Petrom este controlată din anul 2004 de compania austriacă OMV.

Te-ar mai putea interesa și
Renault nu se opune fuziunii dintre Nissan și Honda
Renault nu se opune fuziunii dintre Nissan și Honda
Producătorul francez de automobile Renault, cel mai mare acționar al Nissan, este deschis, în principiu, fuziunii producătorului auto japonez cu Honda Motor....
Ciprian Ciucu, primarul PNL al sectorului 6, crede că România nu ar mai trebui să indexeze salariile și pensiile la anul și să taie cheltuielile statului
Ciprian Ciucu, primarul PNL al sectorului 6, crede că România nu ar mai trebui să indexeze salariile și pensiile la anul ...
Prim-vicepreşedintele interimar al PNL Ciprian Ciucu afirmă că Guvernul trebuie să oprească indexarea salariilor şi ...
Romsilva a atras 180 de miliarde de lei din PNRR pentru investiții
Romsilva a atras 180 de miliarde de lei din PNRR pentru investiții
Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în 2024 peste 180 de milioane de lei din Programul Naţional de Redresare ...
Autostrada Unirii A8: Cinci oferte au fost depuse pentru construcția celui de-al doilea lot licitat de CNIR
Autostrada Unirii A8: Cinci oferte au fost depuse pentru construcția celui de-al doilea lot licitat de CNIR
Cinci oferte de la constructori din România, Turcia şi Ucraina au fost depuse, astăzi, pentru construirea lotului 1 D ...