Motorina s-a ieftinit cu 37 de bani, benzina doar cu 8 bani, în ultima lună. Explicaţii

Economica.net
15 12. 2015
pompa_benzina_4421309876_34836200

În perioada 16 noiembrie – 15 decembrie, Petrom a ieftinit motorina cu 37 de bani, în timp ce preţul benzinei a coborât cu doar 8 bani. Astfel, la staţia de referinţă folosită de ECONOMICA.NET din Şoseaua Alexandriei, Bucureşti, motorina standard costă 4,74 de lei pe litru, de la 5,11 lei pe litru cu o lună în urmă. Benzina standard costă 4,97 lei pe litru, în scădere de la 5,05 lei pe litru. În procente, ieftinirea motorinei este de 7,24%, în timp ce la benzină este aproape insesizabilă: 1,6%.

În această perioadă, barilul Brent a scăzut de la 45 de dolari la 37 de dolari, adică cu circa 18%.
Distribuitorii de carburanţi îşi vând produsele la un preţ ce ţine cont de cotaţia internaţională a produselor petroliere. Aceasta nu urmează mereu cotaţia barilului de petrol. În ultima lună, doar cotaţia motorinei a urmat-o pe cea a petrolului. Cererea ridicată la nivel internaţional pentru benzină a ţinut cotaţiile acestui carburant sus. De fapt, dacă preţul barilului nu ar fi coborât atât de abrupt, ca urmare a  supraproducţiei de pe piaţă, benzina chiar s-ar fi scumpit, după cum puteţi vedea aici cotaţiile futures pentru acest sortiment.

În preţul motorinei, accizele şi taxele reprezintă 60%. La benzină, partea ce revine statului este de doar 55%. Chiar şi în condiţiile ieftinirii abrupte a motorinei în România, aceasta tot rămâne printre cele mai scumpe din Europa, pentru că este suprataxată.

Preţurile carburanţilor sunt pe o pantă descendentă. În ultimele şase luni, motorina a pierdut circa 1,20 lei pe litru, iar benzina circa 1 leu pe litru. Preţurile benzinei şi motorinei comercializate la noi în ţară sunt direct legate de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere şi de cursul de schimb.

Preţul carburanţilor diferă între diverse staţii din ţară, chiar şi în cadrul aceleiaşi firme. Oscilaţiile pot fi şi de 5%, sau chiar mai mult. De asemenea, există şi diferenţe între preţurile din diferite regiuni ale ţării, chiar în cadrul aceleiaşi reţele de distribuţie. Acestea se justifică prin considerente de transport, cerere şi nivelul de dezvoltare al populaţiei. Astfel, în Moldova, Secuime, Dobrogea (fără Constanţa) sau Lunca Dunării, carburanţii sunt semnificativ mai ieftini decât în marile oraşe ale ţării, Muntenia de Nord sau Ardeal.
Petrom este cea mai mare companie de pe piaţa de distribuţie a carburanţilor, cu o reţea proprie de circa 550 de staţii. Principalii concurenţi sunt Rompetrol, Lukoil şi Mol. Petrom este controlată din anul 2004 de compania austriacă OMV.