Sistemul Hybrid 155, având la bază un nou motor termic de 1.8 litri, anunțat de grupul Renault odată cu prezentarea Dacia Bigster va deveni placa turnantă a viitoarei game de vehicule a grupului Renault. Deși nu există încă informații confirmate oficial în această privință, presa franceză scrie că, după debutul pe Dacia Bigster în primăvara lui 2025, motorul de 1.8 litri va intra în oferta grupului francez pe modele precum Jogger, Duster, Clio, Captus sau Symbioz.
În acest context, sistemul hibrid deja cunoscut care include motorul de 1.6 litri și care a debutat în 2020 la Renault și în 2023 la Dacia, își va încheia ciclul de viață în 2026. Această schimbare este dictată de intrarea în vigoare a normelor antipoluare Euro 7.
Deoarece nu respectă această normă, motorul 1.6 care intră în dotarea sistemului Hybrid 140 / 145 – cu ceva probleme de fiabilitate – va fi înlocuit cu motorul de 1.8 litri.
Evoluția acestei unități hibride este mult mai importantă decât pare pentru grupul Renault din care face parte și Dacia. Deși motorul 1.8 (HR18) este bazat pe motorul 1.6 (HR16 de la Nissan), acesta adoptă injecția directă de benzină și, mai ales, ciclul Atkinson, care i-a mărit capacitatea cilindrică.
Nu trebuie uitat că, în cazul Dacia Bigster, noul motor cu patru cilindri produs la Valladolid, în Spania, va furniza o putere de până la 107 CP (la care se adaugă aportul motorului electric) și este primul propulsor proiectat și produs integral intern de Horse de la crearea sa în iulie 2023.
Matias Giannini, director executiv al Horse Powertrain, companie care are ca acționari grupurile Renault, Geely și Aramco, declara la prezentarea Bigster că noul motor „va fi o prezentare perfectă a leadership-ului și expertizei Horse Powertrain în materie de sisteme de propulsie hibride. Fiind primul motor produs în întregime în cadrul diviziei noastre Horse, demonstrăm că putem gestiona întregul ciclu de viață al dezvoltării și producției de motoare. Cu experiența noastră consolidată în domeniul grupurilor motopropulsoare ajutăm mărcile și producătorii de echipamente originale să inoveze și să aducă noi oferte pe piață într-un ritm de neegalat”.
Totodată, Patrice Haettel, CEO al diviziei Horse, menționa că „noul nostru motor de înaltă eficiență se va asigura că noul Bigster oferă performanțe și eficiență incredibile în toate condițiile și modurile de condus, oferind un vehicul convenabil și cu emisii reduse care ridică ștacheta pentru clasa SUV. Acesta este un moment incredibil pentru inginerii noștri și pentru membrii echipei din Valladolid, care au intrat în istoria companiei prin introducerea pe piață a primului motor dezvoltat și produs integral de Horse”.
Alături de motorul Horse, grupul motopropulsor HYBRID 155 din Dacia Bigster dispune de un motor electric de 50 CP, un motor electric de pornire/generare de înaltă tensiune și o baterie de 1,4 kWh. Cutia de viteze fără ambreiaj a variantei HYBRID 155 are patru trepte pentru motorul termic și două pentru motoarele electrice.
Conform celor de la Horse, sistemul de propulsie HYBRID 155 al Dacia Bigster va avea performanțe și putere de top pe piață și va susține o capacitate de remorcare de o tonă. În ceea ce privește eficiența, modelul îmbunătățește sistemul de propulsie existent HYBRID 140 disponibil pe Dacia Jogger și Duster, oferind o reducere cu 6% a consumului de combustibil și a emisiilor. Cu HYBRID 155, noul Bigster poate rămâne în modul complet electric până la 80% din timp în oraș și poate porni întotdeauna în modul complet electric.
În ceea ce privește transmisia, motorul de 1.8 nu este asociat cu actuala cutie de viteze fără ambreiaj din dotarea modelelor Dacia, ci cu cea montată pe sistemul hibrid de 1,2 litri de pe Austral, deoarece acceptă un cuplu mai mare. Sistemul electric continuă să fie susținut de un motor principal de 50 CP / 205 Nm și unul secundar (demaror/generator) de 20 CP / 50 Nm. Împreună, acestea produc, în cazul Bigster, o putere combinată de 155 CP și emisii de 115 g/km. Cutia de viteze dispune de patru trepte dedicate motorului termic și alte două alocate motorului electric. Această tehnologie combinată este posibilă datorită absenței ambreiajului.
Spre deosebire de Hybrid 140/145, sistemul Hybrid 155 (care în funcție de model poate avea puteri ușor diferite) oferă un plus de putere (+15 CP), de cuplu (170 Nm doar pentru motorul cu combustie, adică + 20 Nm) și o capacitate de remorcare superioară (+250 kg, pentru un total de circa 1 tonă).
Frânarea recuperativă, asociată cu capacitatea înaltă de recuperare a energiei de către baterie și cu randamentul cutiei automate permite ca în traficul urban până la 80% din timpul de rulare să se efectueze în mod 100% electric. La rândul ei, pornirea de pe loc are loc sistematic în mod 100 % electric.
Un detaliu interesant este cel al provenienței motorului electric aflat în dotarea acestui sistem. Deși era de așteptat ca acesta să fie rezultatul colaborării Renault – Whylot, relaxarea normelor Euro 7 a permis grupului francez să amâne temporar această soluție mai costisitoare. Totuși, mașini ale grupului Renault dotate cu motorul electric cu flux axial dezvoltat împreună cu Whylot vor apărea pe piață în viitorul nu foarte apropiat.
Revenind la utilizarea noului motor termic de 1.8 litri, după primele livrări ale modelului Dacia Bigster în primăvara lui 2025, acesta va putea fi descoperit la începutul lui 2026 pe Duster, în vara aceluiași an pe Jogger restilizat și, ulterior, pe scrossover-ul de serie rezultat din deja cunoscutul proiect C-Neo.
În cazul mărcii Renault, același motor va fi utilizat, tot începând cu 2026, în cazul unor modele precum Clio VI, Captur sau Symbioz. De notat că, în timp ce în cazul mărcii Dacia sistemul hibrid care include acest 1.8 va dezvolta – ca și în cazul Bigster – 155 CP, modele brandului francez vor fi oferite clienților cu 160 CP.
Citește și:
– Dacia Bigster, primul model din lume care utilizează motorul de 1.8 litri al companiei Horse
– Dacia Bigster: patru variante de propulsie, tracțiune integrală, până la 155 CP, patru moduri de condus și multe surprize