MRU: Guvernul a încălcat la Oltchim memorandumul de privatizare şi scrisoarea de intenţie cu FMI

Economica.net
24 09. 2012
ungureanu_22713600_72757900

„Personal, sunt destul de sceptic că un asemenea proces de privatizare, indiferent de felul în care a fost condus şi modul cum a fost făcut auditul iniţial, are şanse de succes. Aş dori să pot fi infirmat. Problema cea mare ţine în primul rând de felul cum a fost respectat memorandumul de privatizare al Oltchim, aprobat acum aproape o lună de Guvern, care spune că Oltchim se vinde la pachet cu datoriile către AVAS şi Electrica Furnizare. (…) Oltchim pare să fi fost cumpărat fără creanţe, care rămân în continuare în proprietatea statului, şi acesta este un prim semn de întrebare pe care îl avem faţă de chestiunea în discuţie”, a spus Ungureanu, într-o conferinţă de presă la sediul partidului Forţa Civică.

El a adăugat că, „dacă statul face convenţia creanţelor în acţiuni, dacă ar mai avea timp să facă convenţia în acţiuni, nu pot fi iniţiate litigii judiciare în vederea anulării acesteia”.

„Şi asta pentru că, întâmplându-se aşa ceva, statul ar deţine 98% din Oltchim”, a evidenţiat el.

Totodată, el a amintit că scrisoarea de intenţie cu FMI şi Comisia Europeană privind privatizarea Oltchim menţiona necesitatea unui investitor strategic, iar în condiţiile actuale nu se poate pune problema unei „privatizări cu orice preţ”.

„Nu cred că se poate pune problema unei privatizări cu orice preţ a Oltchim. Specificul industrial al capacităţilor de producţie din cadrul combinatului, faptul că există nemumărate consecinţe probabile de ordin social la adresa zonei în care se află combinatul, e vorba de oraşul Râmnicu Vâlcea cu zona înconjurătoare, toate aceste chestiuni împiedică în opinia noastră o privatizare făcută cu orice preţ. Dimpotrivă, procesul de privatizare aici trebuia gândit foarte atent, popularizat ca ofertă de privatizare peste tot unde există investitori de talie capabili să ofere Oltchim o şansă economică viabilă şi populaţiei din zonă, de asemenea, capacitatea de a supravieţui”, a spus liderul Forţei Civice.

Ungureanu a subliniat că în continuare Oltchim rămâne expus riscurilor de executare silită şi de faliment.

„Chiar şi după o eventuală conversie a creanţelor în acţiuni, Oltchim rămâne cu capitaluri proprii negative, ceea ce înseamnă că întreprinderea este în continuare nebancabilă, în incapacitate de a fi creditată. Societatea rămâne în continuare expusă riscului de executare silită. Marea majoritate a activelor sunt deja ipotecate în favoarea altor creditori şi, alternativ faţă de executarea silită, societatea se expune riscului de faliment. Deci, aici este problema mare a Oltchim, în cazul în care orice acţionar care nu este şi creditor şi-ar pierde în totalite investiţia. Atunci da, putem vorbi de iminenţa unui faliment”, a afirmat Ungureanu.

El a mai arătat că în cursul acestei săptămâni formaţiunea sa va susţine o conferinţă de presă privind toate marile privatizări din ultimii 20 de ani. „Au fost făcute fără a se ţine cont de caracterul integrat al principalelor ramuri economice constituite înainte de 1989, altfel spus o privatizare făcută pe bucăţi, fără să existe o viziune. Suntem, din păcate, în continuare în aceeaşi situaţie”, a concluzionat liderul Forţei Civice.

Contractul dintre OPSPI şi Dan Diaconescu privind privatizarea Oltchim nu a fost semnat luni, Diaconescu acuzând că din acord lipsesc clauze, prevederi şi anexe şi că documentul avansat de OPSPI este diferit faţă de forma contractului anunţată o dată cu caietul de sarcini.

„Nu am putut semna acest contract, întrucât lipsesc clauze, prevederi şi anexe, iar tot contractul este diferit faţă de cel pe care l-am agreat când am participat la privatizarea Oltchim”, a declarat luni Dan Diaconescu, la ieşirea din Ministerul Economiei, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii OPSPI în vederea încheierii contactului de privatizare a Oltchim.

Diaconescu a adăugat că avocaţii săi au rămas în sediul Ministerului Economiei pentru lămurirea situaţiei şi că după ce acest contract va fi încheiat el va vinde acţiunile pe care le-a cumpărat de la stat către cetăţeni „probabil, la preţul de pe bursă”.

Diaconescu a mai spus că termenul pentru semnarea contractului este de zece zile de la data adjudecării licitaţiei.

Câştigătorul licitaţiei anunţa luni de dimineaţă că vrea să semneze în cursul zilei contractul cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) şi că banii să intre imediat în conturile companiei, pentru plata salariilor şi asigurarea capitalului de lucru.

La rândul său, şeful OPSPI, Remus Vulpescu, a declarat că este pregătit ca semnarea contractului să aibă loc luni.

Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.