MS: Există între 18 şi 24 de medicamente oncologice la care sunt discontinualităţi în aprovizionare

Economica.net
25 01. 2013
medicamente_false_36913100

Ministerul Sănătăţii a prezentat vineri Guvernului o notă privind „criza” medicamentelor oncologice. Documentul conţine informaţii referitoare la mecanismul de finanţare a tratamentului oncologic în reţeaua spitalelor publice, cauzele apariţiei unor disfuncţii şi propuneri de soluţionare a acestora.

Potrivit documentului, comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii a indentificat un număr variabil de medicamente oncologice la care sunt discontinuităţi în aprovizionare, acesta fiind cuprins între 18 şi 24.

Conform datelor transmise de Compania Naţională Unifarm, în prezent există în stoc 13 medicamente din această listă (Bleomycinum, Dacarbazinum, Cisplatinum, Ciclophosphaminum, Methotrexatum, Alkeran 2mg, Purinethol, Vinblastin). Alte trei dintre medicamentele oncologice aflate pe listă vor intra în depozitele Unifarm până la sfârşitul lunii ianuarie (Endoxan, Leucheran şi Oncaspar), patru medicamente nu se pot achiziţiona ca urmare a preţului foarte mare sau a faptului că s-a sistat sau s-a blocat producţia lor, iar pentru restul medicamentelor oncologice se poartă negocieri, a precizat Ministrul Sănătăţii în nota prezentată la Guvern.

Ministerul Sănătăţii arată în document că toate aceste medicamente sunt la dispoziţia spitalelor, în depozitele Companiei Naţionale Unifarm şi sunt afişate în sistemul electronic de achiziţie (SEAP).

Spitalele sunt informate bilunar cu privire la stocurile de medicamente oncologice existente la Unifarm şi totodată compania transmite adrese tuturor spitalelor publice în care prezintă situaţia stocurilor existente şi modalitatea de achiziţie a medicamentelor.

Pentru a rezolva „criza” medicamentelor ocologice, Ministerul Sănătăţii propune, în nota prezentată Guvernului, printre altele, reevaluarea şi aplicarea protocoalelor terapeutice, majorarea fondurilor de care dispune Compania Naţională Unifarm pentru achiziţia de medicamente oncologice cu o sumă echivalentă cu până la un milion de euro, prin majorarea capitalului social al companiei prin aport în numerar, încheierea unui contract de prestări servicii între Ministerul Sănătăţii şi Unifarm, pentru achiziţia de medicamente oncologice, vânzarea acestora către spitale şi plata unui avans de 30 la sută, ce va fi decontat la sfârşitul fiecărui an.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii propune obţinerea unui credit cu garanţie guvernamentală de către Unifarm, publicarea pe site-ul MS a stocurilor de medicamente oncologice şi actualizarea saptămânală a acestora.

În plus, potrivit MS, este necesară reproiectarea mecanismului de decontare a serviciilor medicale, intensificarea activităţii de control şi sancţionarea managerilor de spital care nu achiziţionează medicamente oncologice de la Unifarm ori care întârzie achitarea facturilor restante.

Ministerul Sănătăţii a mai propus organizarea de achiziţii centralizate pentru medicamentele utilizate frecvent, care au consumul cel mai mare, precum şi încheierea de acorduri cadru pe doi ani, de către Ministerul Sănătăţii şi de contracte subsecvente anuale, de către unităţile sanitare.

Totodată, Ministerul Sănătăţii a propus înfiinţarea Agenţiei de Programe, structură cu personalitate juridică, în subordinea MS, care va asigura reproiectarea conţinutului programelor şi monitorizarea desfăşurării acestora prin manageri de proiect şi comisii de specialitate.

O ultimă propunere vizează reorganizarea Agenţiei Naţionale de Transplant, în scopul transformării acesteia într-o instituţie capabilă să gestioneze eficient, în condiţii de maximă securitate şi să dezvolte activitatea de transplant din România.

Ministerul Sănătăţii anunţa, joi, că în proiectul de buget pe 2013 sunt alocaţi peste un milion de lei pentru medicamentele necesare bolnavilor de cancer, instituţia urmând să propună modalităţi de suplimentare cu o sumă între 500.000 şi 1.000.000 de euro.

Totodată, MS preciza că, începând cu 1 martie, finanţarea programului va fi transferată la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, având în vedere specificul curativ al acestuia.

Ministerul Sănătăţii a făcut aceste precizări după ce în presă au apărut opinii critice cu privire la fondurile alocate medicamentelor oncologice şi la faptul că Guvernul nu ar dori să rezolve aşa-numită criză a citostaticelor.