MSI, între finalizarea privatizării CNPR şi Romtelecom, via plăţile online prin Ghişeul.ro – Retrospectivă

Activitatea Ministerului pentru Societatea Informaţională /MSI/ s-a axat, în 2013, pe privatizarea Companiei Naţionale 'Poşta Română' /CNPR/, semnarea de contracte din bani europeni, crearea portalului de plăţi online Ghişeul.ro, dar şi selectarea consultanţilor juridici în vederea finalizării procesului de privatizare a Romtelecom. 
Economica.net - joi, 26 dec. 2013, 10:52
MSI, între finalizarea privatizării CNPR şi Romtelecom, via plăţile online prin Ghişeul.ro - Retrospectivă

Unele dintre aceste proiecte s-au împotmolit şi s-au realizat doar pe jumătate din diverse cauze, dar se pare că anul 2014 se anunţă unul mai cu avânt pentru ministerul de resort, deşi bugetul alocat este mai mic faţă de anul anterior.

Saga privatizării CNPR

Începutul de an 2013 aduce informaţia conform căreia anunţul privind privatizarea Poştei Române ar urma să fie publicat în presa internaţională, un prim termen de finalizare al procedurii fiind 15 iunie.

În data de 25 februarie, ministerul de resort publică în presa locală anunţul de privatizare a Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), intenţionând să selecteze un investitor care va prelua 51% din companie prin majorare de capital social. Ulterior, acelaşi anunţ a fost publicat în cotidianul britanic Financial Times.

Potrivit documentului, valoarea capitalului social al CNPR, la data anunţului, era de peste 59,487 milioane lei împărţiţi în 59.487.787 acţiuni nominative în formă dematerializată, cu o valoare nominală de un leu fiecare. Statul român, prin MSI, deţine 75 % din capitalul social, adică 44.615.840 acţiuni, iar Fondul Proprietatea – 14.871.947 acţiuni, reprezentând 25% din capitalul social.

Reprezentanţii companiei şi ai consultantului care asistă statul în procesul de privatizare a companiei – consorţiul format din KPMG România şi Ţuca Zbârcea şi Asociaţii – obţin acordul Comisiei Europene referitor la procesul de privatizare a societăţii.

După episodul de la începutul lui 2013, în luna mai, Guvernul prelungeşte cu 180 de zile termenul de privatizare a Poştei Române. De asemenea, Executivul adoptă, în septembrie, o hotărâre prin care datoriile Poştei Române, în valoare de 242,5 milioane lei la bugetul de stat, pot fi convertite în acţiuni.

Pe fondul acestor iniţiative, MSI anunţă că peste 50 de potenţiali investitori din Europa, Asia şi SUA, dar şi reprezentanţi ai administraţiilor poştale internaţionale şi fondurilor româneşti şi internaţionale de investiţii au purtat discuţii cu membrii Comisiei de privatizare a CNPR, dar niciunul nu a achiziţionat caietul de sarcini în termenul stabilit.

În aşteptarea privatizării, Poşta disponibilizează 3.650 de angajaţi

Pe acest fond de amânări, compania disponibilizează, începând cu luna septembrie, 3.650 de angajaţi, pe baza unor criterii stabilite de comun acord cu Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România şi construite în funcţie de evaluarea competenţei profesionale, abaterilor disciplinare şi a opţiunii individuale.

Prin acest demers, echipa de management a CNPR avea ca obiective principale creşterea veniturilor, reducerea cheltuielilor, diminuarea datoriilor istorice ale companiei şi consolidarea poziţiei de lider pe piaţă a companiei, într-un context economic marcat de reducerea volumului prestaţiilor poştale în perioada 2009 – 2012.

Cu toate acestea, planurile şi încercările de a părea o instituţie a Mileniului 3 continuă şi sunt anunţate de către şeful Poştei, Ion Smeeianu.

În data de 10 decembrie, acesta anunţă modernizarea unui număr de 2.400 oficii poştale pe parcursul anului 2014, un proiect în valoare de 17,8 milioane de euro. De asemenea, compania are în vedere Ghişeul telecom şi serviciul de plăţi online la uşa clientului, acest din urmă proiect fiind unul cel puţin îndrăzneţ, în condiţiile în care Poşta nu are în plan amplasarea de spoturi wireless în zonele de acces la destinatar, iar marea majoritate a persoanelor în vârstă invocate că ar avea nevoie de un astfel de serviciu nu posedă un card pentru plata prin POS.

În data de 20 decembrie, CNPR a fost desemnată din oficiu ca furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale pentru perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2018, în vederea furnizării tuturor serviciilor poştale incluse în sfera serviciului universal. Decizia a fost adoptată de către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/.

Romtelecom intră în proces de privatizare

Guvernul adoptă, în luna iulie a.c., Hotărârea pentru modificarea şi completarea HG nr. 727/2005 privind unele măsuri pentru finalizarea privatizării societăţii comerciale ‘Romtelecom’. Cu această ocazie se iniţiază finalizarea procesului de privatizare a companiei, anunţul fiind publicat pe 26 august pe site-ul MSI.

Pe de altă parte, anunţul de selectare a consultantului specializat în vederea finalizării privatizării Romtelecom a fost publicat în 7 octombrie 2013 de către ministerul de resort pe propria pagină de Internet, în presa românească şi internaţională.

La începutul lunii octombrie este anunţată oferta câştigătoare pentru acordarea de servicii juridice pentru finalizarea procesului de privatizare a Romtelecom. Câştigătoare este Societatea Bulboacă şi Asociaţii.

În data de 18 decembrie, Comisia de evaluare şi selectare a consultantului pentru finalizarea privatizării Romtelecom, din cadrul MSI, a desemnat câştigător consorţiul format din SSIF Swiss Capital S.A., UBS Limited, Muşat şi Asociaţii SPARL şi BT Securities S.A. Procedura de atribuire a fost aceea de selectare prin Cerere de oferte.

Contracte de finanţare la final de 2013

La jumătatea lunii februarie, Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale /OIPSI/, direcţie generală din MSI, anunţă că valoarea contractelor de finanţare din fonduri structurale pentru proiectele aprobate către beneficiari în cadrul Axei III privind Creşterea Competitivităţii Economice era, la 31 ianuarie 2013, de 283,5 milioane de euro. Astfel, raportat la suma alocată Axei III, gradul de contractare al fondurilor era de 54%, iar plăţile efectuate de MSI-OIPSI aferente contribuţiei Uniunii Europene /UE/ de 24% din suma contractată.

Totodată, la finele lunii aprilie, sunt parafate proiecte în valoare de 50 de milioane de lei privind creşterea competitivităţii economice, cu 61 de beneficiari ai fondurilor europene, prin intermediul OIPSI.

Nu în ultimul rând, în luna noiembrie, sunt semnate 52 de contracte din domeniul tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiilor (TIC), în valoare totală de 141,8 milioane de euro între beneficiari şi MSI pentru Registrul Agricol, proiecte de e-guvernare şi interoperabilitate.

Beneficiarii celor 44 de contracte destinate Registrului Agricol sunt Consiliile Judeţene, fondurile alocate ridicându-se la peste 283 de milioane de lei (aproape 64 de milioane de euro).

Contractele au fost semnate cu beneficiarii care au depus cereri de finanţare în urma apelurilor 3 şi 5 din cadrul operaţiunii 3.2.1 şi a apelurilor 3, 4 şi 5 din cadrul operaţiunii 3.2.2 lansate de Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale în perioada aprilie – iunie 2013.

Ghişeul de plăţi online vs portalul e-România

Un alt proiect aflat pe agenda Ministerului pentru Societatea Informaţională este Ghişeul.ro, portalul de plăţi online a taxelor. În acest caz, s-a stabilit, în decembrie, ca la plata cu cardul comisionul să fie suportat de către instituţia publică beneficiară.

În forma iniţială a actului normativ se arăta că fiecare instituţie publică beneficiară decidea cine plăteşte comisionul pe operaţiune, respectiv plătitorul sau beneficiarul. Monitorizarea implementării mijloacelor de plată se realizează de MSI şi Ministerul Finanţelor Publice /MFP/.

Prin intermediul Ghişeul.ro se pot plăti impozite pe proprietăţi şi taxe stabilite de instituţiile beneficiare înrolate în sistem sau amenzile contravenţionale, cu deducerile aferente plăţii în 48 de ore.

În preajma Crăciunului, pe 23 decembrie 2013, Ministerul pentru Societatea Informaţională lansează faza de testare a portalului e-România, în condiţii de funcţionare publică online. Denumit Portalul Democraţiei Participative, site-ul va fi în stadiul de testare în mediu real până la data de 31 martie 2014 şi este menit să adune feedbackuri din partea administraţiei publice, a cetăţenilor şi a mass-media asupra funcţionalităţilor actuale, a potenţialelor dezvoltări ulterioare şi asupra instruirii necesare pentru instituţiile care vor dori să folosească funcţionalităţile oferite de portal. e-România va putea fi accesat la adresa www.portaleromania.ro, dar şi la adresa www.romania.eu. Accesul cetăţenilor şi al administraţiei publice (principalele ţinte ale portalului) se face securizat, atât după înrolarea în portal cu user şi parolă, cât şi fără autentificare.

Buget redus pentru planuri măreţe în 2014

La finele lunii noiembrie, Comisiile parlamentare de buget-finanţe au avizat bugetul pe 2014 al Ministerului pentru Societatea Informaţională, suma fiind mai mică faţă de anul anterior cu 10%, când s-a cifrat la 205,9 milioane lei.

Ministrul Dan Nica a justificat scăderea prin faptul că, în 2014, ministerul nu mai trebuie să plătească licenţe Microsoft, plăţi care au fost efectuate în anii 2012 şi 2013.
Nica a subliniat că acest buget asigură finanţarea pentru proiectele majore asumate de MSI pentru 2014, cum ar fi extinderea sistemului electronic de achiziţii publice, proiectul de 80 de milioane de euro pentru investiţii în infrastructura de comunicaţii în zonele defavorizate sau informatizarea sistemului pentru actele de stare civilă. Planuri care, cel puţin în acest an, au stagnat şi s-au încurcat în contestaţii.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...