MT: Un ministrul olandez solicită sprijin pentru achitarea datoriei din litigiul referitor la nava Rostok

Economica.net
23 04. 2014
rostok_47728700

Ministrul Transporturilor a asigurat partea olandeză, într-o întâlnire desfăşurată miercuri, că vor fi întreprinse toate măsurile pentru a lămuri situaţia.

‘Cei doi oficiali au agreat ca relaţiile bilaterale dintre cele două state şi cooperarea în plan economic sunt foarte bune, lucru care favorizează dezvoltarea unor proiecte strategice comune. Ministrul olandez i-a cerut sprijinul ministrului Dan Şova în achitarea datoriei rezultate din litigiul între consorţiul RWRC şi AFDJ Galaţi, referitor la contractul ‘Ranfluarea epavei Rostok din canalul Sulina, curăţarea canalului navigabil şi refacerea apărărilor de maluri’. Suma care ar trebui achitată este de aproape 12 milioane de dolari’, se precizează într-un comunicat al Ministerului Transporturilor remis AGERPRES.

Cei doi oficiali au discutat şi despre cooperarea dintre C.N. Administraţia Porturilor Maritime S.A. şi Autoritatea Portului Rotterdam. În context, partea olandeză şi-a reiterat interesul de a participa în calitate de partener strategic în dezvoltarea Portului Constanţa, datorită potenţialului acestuia.

‘Zona de Sud a Portului este de interes major pentru investitorii străini, Autoritatea Portului Rotterdam fiind unul dintre cei care şi-au exprimat interesul. Pentru investiţia din Zona de Sud a Portului Constanţa este posibil a fi folosită şi noua Lege a Parteneriatului Public – Privat’, se mai arată în comunicatul citat.

Potrivit unei note prezentate într-o şedinţă de Guvern în luna mai a anului trecut, România va trebui să achite aproape 12 milioane de euro şi peste 470.000 de dolari consorţiului Rostock Wreck Removal Consortium (RWRC), compus din Multraship BV (Olanda), Titan (SUA) şi Deltacons Tulcea.

Nota se referă la dosarul arbitral ICC nr. 1431/AVH/FM/GZ privind litigiul cu Consorţiul RWRC privind contractul ”Ranfluarea epavei Rostok din Canalul Sulina, curăţarea canalului navigabil şi refacerea apărării de maluri”.

În această notă se arată că, în urma arbitrajului internaţional, s-a emis o decizie finală în disputa dintre Autoritatea Fluvială a Dunării de Jos Galaţi şi consorţiul RWRC, conform căreia suma datorată de AFDJ Galaţi consorţiului RWRC este de 11.925.935,91 euro şi 471.540,30 dolari (la data de 30 aprilie 2013 inclusiv penalităţile), a informat Biroul de presă al Executivului.

Pe 2 septembrie 1991, nava ucraineană ‘Rostock’, fabricată în 1973 la Şantierul naval Heztun Rostock, în fosta RDG, a eşuat la Mila 31 a Dunării, pe partea cea mai îngustă a Canalului Sulina, blocând o scurtă perioadă navigaţia maritimă. În 1995, prova epavei navei Rostock a fost tăiată, fiind scoasă pe uscat în noiembrie 2004.

Lucrările de ranfluare a epavei navei Rostock şi de reamenajare a Canalului Sulina costă 76 milioane euro, 50% din valoare reprezentând un credit rambursabil oferit de Banca Europeană de Investiţii, diferenţa fiind acoperită de la bugetul de stat. Contractul de împrumut cu BEI, pentru cele 38 de milioane de euro, a fost semnat în martie 2002, ultimul termen de rambursare a creditului fiind prevăzut pentru 15 septembrie 2026.