Reluarea proiectul de tip Ro-La, care a mai fost testat în anul 2009 de CFR Marfă, va pune România pe harta transportului combinat din Europa, susţin reprezentanţii ministerului.
„Sâmbătă, 10 februarie 2018, Ministerul Transporturilor împreună cu CFR Marfă, CFR SA ?i CFR Călători, au pus în circulaţie un tren-probă de tip Ro-La pe relaţia Terminal Curtici – Simeria – Petroşani – Craiova. Trenul încărcat cu 8 camioane a parcurs întreaga distanţă în mai puţin de 12 ore şi a reprezentat un prim pas pentru implementarea acestui proiect (transportul combinat n.r.), cu beneficii importante atât pentru transportatorii rutieri cât şi pentru mediu. Suntem încrezători în acest proiect care va pune România pe harta transportului combinat din Europa”, precizează MT într-un comunicat remis AGERPRES.
Pe de altă parte, începând din noiembrie 2017 de la bugetul de stat prin Administraţia Fondului pentru Mediu au fost alocate sumele necesare pentru subvenţionarea acestui tip de transport.
Executivul anunţa în data de 11 octombrie 2017 că au fost alocate 10 milioane de lei pentru demararea Programului Ro-La, prin care se urmăreşte reducerea poluării, a noxelor şi a emisiilor de CO2 din atmosferă.
„Noul program de finanţare vizează reducerea efectelor negative pe care transporturile rutiere de marfă le produc asupra mediului, prin transferul unui segment al transportului de marfă dinspre transportul rutier către calea ferată”, se menţiona în comunicat.
Potrivit Executivului, transportul de tip Ro-La (Rollenden Landstrassen – „şosea rulantă”n.r.) reprezintă forma particulară de transport combinat în care vehicule rutiere autopropulsate sunt transportate pe calea ferată, în trenuri compuse din vagoane specializate, iar încărcarea şi descărcarea vehiculelor rutiere pe, respectiv de pe vagoanele specializate se realizează în terminale specializate, prin intermediul sistemelor proprii de autopropulsie şi prin rulare pe roţile proprii. Totodată, şoferii vehiculelor rutiere autopropulsate pot însoţi respectivele vehicule pe durata transportului feroviar, caz în care sunt transportaţi în vagoane de călători (vagoane cuşetă sau vagoane de clasă).
Guvernul preciza că programul Ro-La se înscrie în Politica naţională a României în domeniul energiei din surse regenerabile (SRE), în vederea corelării cu economiile de energie şi creşterea eficienţei energetice, componente importante ale pachetului de măsuri necesare pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi pentru respectarea Protocolului de la Kyoto la Convenţia – cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite.