MTI menţine formula pe baza căreia acordă subvenţiile către companiile feroviare de călători. Transportatorii privaţi primesc bani publici

Ministerul Transporturilor propune menţinerea în 2017 a formulei pe baza căreia se calculează subvenţiile acordate transportatorilor feroviari de pasageri, inclusiv companiei de stat CFR Călători, sub forma unei compensaţii pentru prestarea serviciului public, arată un proiect de ordin elaborat de instituţie. Formula permite subvenţionarea masivă a companiilor private, care îşi asigură peste 75% din venituri din bani publici, anunţă News.ro.
Economica.net - mar, 18 apr. 2017, 16:10
MTI menţine formula pe baza căreia acordă subvenţiile către companiile feroviare de călători. Transportatorii privaţi primesc bani publici

Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere public, pe site-ul propriu, un proiect de ordin al ministrului transporturilor pentru aprobarea metodologiei de calcul şi acordare de la bugetul de stat a compensaţiei de serviciu public în transportul feroviar public de călători, potrivit News.ro.

Pentru acest an, ponderile celor doi indicatori luaţi în calcul în acordarea compensaţiilor au rămas neschimbaţi la nivelul din 2015 şi 2016: 65% pentru indicatorul tren-km şi 35% pentru indicatorul călători-km. Ponderea indicatorului călători-km a fost majorată ultima dată în 2015, de la 30% în 2014.

Indicatorul călători-km ia în calcul numărul de pasageri calculaţi pentru fiecare unitate de distanţă parcursă, în timp ce indicatorul tren-km ţine cont doar de distanţa parcursă de trenuri, indiferent dacă au sau nu călători.

În acest an, CFR Călători nu a luat încă niciun ban din suma acordată pentru prestarea acestui serviciu, potrivit reprezentanţilor companiei.

„Componenta indicatorului călători-km a crescut în 2015 la 35% şi a rămas neschimbată de atunci. În acest an, CFR Călători nu a luat încă bani drept compensaţie pentru prestarea serviciului public. Până la acest moment, nici bugetul pentru 2017 nu a fost aprobat”, au explicat, pentru News.ro, reprezentanţi ai companiei.

Aceştia au precizat că, în ceea ce priveşte deconturile pentru biletele gratuite oferite studenţilor de la 1 februarie, sumele sunt plătite lunar, iar plăţile sunt la zi.

Pachetele de compensaţii sunt acordate de stat pentru operatori pentru ca aceştia să opereze pe rute care, în condiţii normale, nu ar fi profitabile din cauza costurilor mari de operare neacoperite de veniturile din bilete.

În cazul României, cu cât ponderea indicatorului călători-km este mai mare, compensaţia pentru companiile feroviare private scade, iar cea pentru CFR Călători ar trebui să crească, deoarece compania de stat transportă mult mai mulţi călători pe unitatea de distanţă parcursă.

Pentru 2016, bugetul a prevăzut „compensaţii pentru asigurarea pachetului social”, o formă de subvenţionare a transportului feroviar de călători, de 1,22 miliarde de lei (275 milioane euro) pentru CFR Călători, reprezentând circa 55% din costurile pentru asigurarea curselor, potrivit calculelor News.ro.

Pentru Regiotrans, al doilea transportator feroviar de călători ca mărime, bugetul a prevăzut subvenţii totale de 144,9 milioane lei în 2016, adică exact suma solicitată, care reprezenta 85% din costul total cu prestaţiile, un raport neobişnuit pentru o companie privată – adică 85% din costurile cu cursele ale companiei private au fost acoperite din bani publici.

Pentru firma Transferoviar Călători, Ministerul Transporturilor a propus subvenţii de 75 milioane lei în 2016, echivalent cu 79% din costurile totale cu prestaţiile, iar pentru Interregional Călători s-au stabilit subvenţii de 24 milioane lei, ce acopereau 87% din costuri.

Foto: Stirile KanalD

Te-ar mai putea interesa și
China investighează importurile de carne de vită
China investighează importurile de carne de vită
China a început o investigaţie privind importurile de carne de vită din perioada 1 ianuarie 2019 - 30 iunie 2024, pentru a decide dacă livrările din străinătate afectează sectorul intern, a......
Noul proiect crypto adună 3 milioane USD în primele 3 zile – e momentul să investești?
Noul proiect crypto adună 3 milioane USD în primele 3 zile – e momentul să investești?
Într-un moment istoric pentru ecosistemul Solana, proiectul Solaxy a strâns peste 3 milioane de dolari în doar trei zile ...
Electrolux a atras 200 de milioane de euro de la BEI, inclusiv pentru fabrica din România
Electrolux a atras 200 de milioane de euro de la BEI, inclusiv pentru fabrica din România
Electrolux, producător de aparate electrocasnice cu sediul în Suedia, a obținut un împrumut de 200 de milioane de euro ...
Eliminarea bonului fiscal la tranzacțiile cu cardul s-a oficializat
Eliminarea bonului fiscal la tranzacțiile cu cardul s-a oficializat
Magazinele și automatele comerciale nu vor mai fi obligate să emită bon fiscal pentru tranzacțiile cu cardul potrivit ...