Finanţarea programului va fi realizată în proporţie de 85% (3,859 milioane euro) cu fonduri europene nerambursabile, prin Fondul Social European.
„Acest proiect va îmbunătăţi abilităţile şi competenţele personalului implicat în atribuirea de contracte de tip PPP/concesiune şi va oferi o imagine completă şi avizată a implicaţiilor practice şi a riscurilor aferente acestui tip de investiţie. În concluzie, proiectul cu finanţare europeană pe care îl vom derula împreună cu Banca Mondială va fi un stimulent important pentru creşterea participării sectorului privat în investiţiile în infrastructura de transport din România”, a declarat într-un comunicat ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare.
Proiectul a fost depus de MTI în cadrul Programului Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PODCA) şi a fost semnat joi. Acesta va fi derulat cu asistenţa Băncii Mondiale, urmând să acopere şi principalele recomandări din Analiza Funcţională a instituţiei financiare, realizat în 2010.
Proiectul presupune realizarea a patru activităţi majore, respectiv analiza cadrului general din România din perspectiva implementării proiectelor de tip PPP, creşterea capacitaţii MTI şi a companiilor din subordine de a evalua ex-ante proiectele, îmbunătăţirea capacităţii MTI şi a companiilor de a atribui proiecte PPP, precum şi instruirea angajaţilor.
Pe lista proiectelor propuse de Ministerul Transporturilor au fost incluse autostrada Comarnic-Braşov (în regim de concesiune), autostrada Ploieşti-Buzău-Focşani, precum şi centura mare a Bucureştiului (în regim de autostradă).