Mugescu, BVB: Între 10 şi 20 de companii private ar putea fi listate pe sistemul alternativ AeRO în 2015

Între 10 şi 20 de companii private în căutare de finanţare ar putea fi listate în acest an pe AeRO, noua piaţă a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) dedicată IMM-urilor şi companiilor nou-înfiinţate, necesarul de finanţare pentru o companie ridicându-se la circa 500.000 euro, a declarat pentru AGERPRES Bogdan Mugescu, specialist în cadrul Bursei de Valori Bucureşti.
Economica.net - lun, 30 mart. 2015, 15:30
Mugescu, BVB: Între 10 şi 20 de companii private ar putea fi listate pe sistemul alternativ AeRO în 2015

‘În acest an estimăm că se vor lista între 10 şi 20 de companii private. Dacă ne gândim că, în medie, o companie are nevoie de aproximativ 500.000 euro finanţare, practic, necesarul de finanţare pentru aceste companii se ridică la circa 10 milioane euro. Este vorba despre banii pe care companiile private doresc să îi strângă de la investitori, ca să poată investi în dezvoltarea lor. Pe 25 februarie am lansat această piaţă. Sunt deja două companii listate. A treia companie va fi pe această piaţă în următoarele săptămâni’, a menţionat Bogdan Mugescu.

Acesta a explicat că piaţa AeRO este un mecanism dezvoltat de BVB prin care start-up-urile şi IMM-urile, în căutare de finanţare, se pot lista şi pot obţine banii necesari dezvoltării afacerii de la investitorii de pe piaţa de capital: persoane fizice, fonduri.

‘În demersul lor sunt ajutaţi de un consultant autorizat care acţionează ca un ‘investment bankers’ pentru antreprenori: îi găseşte finanţarea, îi face ‘due diligence’, evaluarea, îl aduce pe Bursă şi stă încă 12 luni după listare, pe Bursă, împreună cu compania. Mitul că antreprenorii români nu au nevoie de piaţa de capital şi de Bursă a fost spulberat odată cu lansarea AeRO. Sunt deja aproape 30 de companii care privesc spre AeRO’, a mai spus Bogdan Mugescu.

Acesta a explicat că prin AeRO se doreşte crearea ‘unui alt instrument la dispoziţia antreprenorilor, altul decât ar merge la bancă sau a merge la un fond de investiţii’ pentru finanţare.

‘În prezent, băncile acoperă 94% din finanţări. Ne dorim ca de acum în câţiva ani acest procent să scadă, iar procentul finanţărilor prin piaţa de capital să crească, astfel încât să se apropie de câteva zeci de procente. Mă gândesc că de acum în circa cinci ani să avem măcar 10-15% din finanţări făcute prin piaţa de capital pentru IMM-uri şi start-upuri, dar şi pentru companiile mari, deopotrivă. Am început să avem discuţii şi cu antreprenori care au afaceri de 20-50 milioane de euro’, a mai spus Bogdan Mugescu.

Te-ar mai putea interesa și
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru cele zece sonde de exploatare din perimetru sunt derulate conform......
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată pentru sugari
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată ...
Forbes Kids și D&D Research au realizat un studiu amplu privind opinia mamelor despre cele mai de încredere produse pentru ...
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, ...
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...