Mugur Isărescu: BNR va ține strâns lichiditatea și va folosi toate instrumentele. Probabil că am fost optimist când am sugerat 5% pentru dobânda cheie
„Strategia este cea pe care am sugerat-o data trecută. Deci mergem treptat. Ţinem strâns lichiditatea. Lucrăm cu toate instrumentele. Vedem ce se întâmplă în stânga şi în dreapta şi înainte, şi aş glumi, şi înapoi să vedem dacă am procedat bine şi aşteptăm ca pe măsură ce inflaţia vine în jos şi noi ne ducem cu dobânda, rata de politică monetară, în sus să ne întâlnim undeva. De aceea am sugerat 5%. Probabil că am fost optimist”, a spus Mugur Isărescu, întrebat despre evoluţia dobânzii de politică monetară.
El a afirmat că în prezent nicio ţară nu-şi permite să treacă la dobânzi real pozitive dintr-o dată.
„Aşa cum reiese şi din comunicat ne situăm deja pe o traiectorie mai înaltă a inflaţiei. Şi prelungită şi ceva mai înaltă decât cea pe care am avut-o în vedere când am discutat raportul privind inflaţia. Şi factorii care au determinat această creştere a inflaţiei, nu numai la noi, peste tot inflaţia este mai mare decât s-a anticipat anterior, sunt bine prezentaţi în acest comunicat… Aş vrea să ne întâlnim undeva. Adică inflaţia să coboare şi dobânzile să urmeze. Este vorba de o strategie aici.
Nicio ţară nu-şi permite acum să meargă direct după ani buni de represiune financiară, că asta este perioada prin care am trecut, dobânzi foarte scăzute cu o inflaţie foarte înaltă şi cu şocuri pe partea ofertei din partea energiei şi a ţiţeiului, care, uitându-ne şi la anii 70, aceste creşteri de preţuri la ţiţei şi energie sunt în acelaşi timp şi inflaţioniste şi recesioniste. Şi atunci trebuie să navighezi cu foarte mare atenţie ca să nu înrăutăţeşti situaţia. Inclusiv din punct de vedere al inflaţiei. Şi în consecinţă nicio ţară nu-şi permite să sară pe dobânzi real pozitive dintr-o dată şi nicio ţară nu o face. Noi suntem într-o situaţie să spunem mijlocie.
Dar gândiţi-vă la ţările baltice care au rata de politică monetară a Uniunii Europene, care este încă zero, şi inflaţie de 20 – 22 %. Deci ce niveluri masive de dobânzi negative sunt în aceste ţări. Asta apropo şi de avantajele şi dezavantajele pentru a intra în zona euro. Deci nu mai au instrument de politică monetară propriu. Trebuie să se adapteze la rata de politică monetară a Băncii Centrale Europene”, a declarat Mugur Isărescu.
Guvernatorul a fost întrebat de evoluţia dobânzii de politică monetară şi a menţionat că BNR nu face „forward guidance” şi nu anunţă la ce nivel vrea să ajungă, dar a spus că atunci când va constata că a trecut de vârful inflaţiei va reduce pasul de creştere a dobânzii de politică monetară.
Întrebat care este cel mai mare risc la adresa economiei globale, el a menţionat stagflaţia.