‘Am analizat proiectul de buget. Din punctul de vedere al stabilităţii preţurilor şi stabilităţii financiare, un buget care are un deficit mai mic de 3% ne ajută. Ajută politica monetară. Ne-am uitat şi la construcţia bugetară şi cred că acest buget este unul ambiţios, mai ales pe partea de venituri. Pe partea de cheltuieli, cred că bugetul este mai degrabă optimist, având în vedere maniera în care s-au efectuat cheltuielile în anii precedenţi’, a afirmat Isărescu.
În ceea ce priveşte protestele din ultimele zile, guvernatorul BNR a atras atenţia asupra faptului că instabilitatea şi tensiunile politice nu ajută la stabilitatea monetară şi financiară.
‘Instabilitatea şi tensiunile politice nu au cum să ajute în bine stabilitatea monetară şi financiară, dar, ca să citez o publicaţie, după câte vedeţi, economia îşi vede de treabă, dar nu trebuie să o punem la încercare!’, a avertizat Mugur Isărescu.
Proiectul bugetului de stat pe 2017 a fost adoptat marţi de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Bugetul pentru 2017 se va încadra în ţinta de deficit de sub 3% din PIB, a declarat, luni, prim-ministrul Sorin Grindeanu, în deschiderea şedinţei plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.
‘Bugetul anual este, cu siguranţă, un moment important pentru România, pentru Guvern şi pentru Parlament, deoarece sunt prioritizate toate proiectele şi toate programele publice pe termen scurt şi mediu. Este poate singurul moment în care semnificaţia cuvintelor din declaraţiile politice este înlocuită cu realismul rece al cifrelor din proiectul legii bugetului de stat şi al asigurărilor sociale. Putem astfel contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii românilor în 2017 fără a pretinde însă că mulţumim pe toată lumea. Proiectul de buget pentru anul 2017 este configurat pe un cadru macroeconomic cu o valoare a PIB de 815,195 miliarde lei şi pe o creştere economică de 5,2%. Deficitul bugetar cash este estimat la 2,96% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,98% din PIB cu încadrare în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB potrivit Tratatului de Maastricht’, a afirmat Grindeanu, în plenul reunit al Parlamentului, la dezbaterile pe proiectul de buget pe 2017.
Potrivit acestuia, veniturile bugetare proiectate pentru 2017 sunt estimate la 254,717 miliarde de lei, respectiv 31,3% din PIB.
‘Veniturile din economia internă reprezintă 232,5 miliarde de lei, respectiv 28,5% din PIB, iar sumele de la UE şi alţi donatori sunt estimate la 22,3 miliarde lei, dintre care 12,4 miliarde lei pe politică agricolă şi 9,9 miliarde de lei pe politică de coeziune şi alte programe. Cheltuielile bugetare sunt estimate la 278, 817 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 34,2% din PIB’, a precizat premierul.