Mugur Isărescu: Leul s-a aflat într-o zonă de echilibru comparativ cu celelalte valute
‘În mare măsură, evoluţia leului s-a plimbat într-un interval de 5%, într-o zonă de echilibru, mişcări care nu pun probleme Băncii Centrale. Nici în cazul celorlalte trei valute comparabile cu noi (forintul, zlotul şi coroana cehă), mişcările nu au fost foarte mari şi s-au încadrat în 7-8%. Aceste mişcări sunt total explicabile. Mai devreme sau mai târziu vom intra în sistemul european al cursurilor de schimb. Există o excepţie a leului în raport cu coroana cehă, cu o depreciere de aproape 6%’, a afirmat Isărescu.
Şeful BNR a apreciat, de asemenea, că în cazul primei de risc, se observă o evoluţie favorabilă, permanent sub prima de risc a Ungariei.
‘La prima de risc observăm o evoluţie favorabilă, permanent sub prima de risc a Ungariei, de exemplu, dar şi variaţii mult diminuate faţă de perioada precedentă. România s-a putut împrumuta la dobânzi în descreştere de pe pieţele internaţionale. Pe de altă parte, piaţa muncii nu a generat acţiuni inflaţioniste în T4’, a menţionat guvernatorul BNR.
Banca Naţională a României /BNR/ a majorat prognoza de inflaţie la 3,5% pentru acest sfârşitul anului 2014, cu 0,5% peste estimarea din noiembrie 2013.
De asemenea, pentru sfârşitul anului 2015, BNR prognozează o inflaţie de 3,2%.
Guvernatorul a mai spus că Banca Centrală a trecut la o ţintă staţionară de inflaţie de 2,5% +/- un punct procentual, anual.