Acesta a comparat tergiversarea Brexit-ului cu un proiect de afaceri care se tot amână.
„Dacă un proiect nu se încheie la timp şi continuă să se amâne, atunci sunt 90% şanse ca proiectul să nu aibă succes. Dacă văd Brexitul ca pe un proiect, nu ştiu exact ce înseamnă să eşueze, dar amânarea permanentă, incertitudinea, lipsa luării unei decizii clare nu este bună pentru afaceri”, a spus reprezentantul MMACA, la reuniunea despre Brexit organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană şi de Camera de Comerţ Româno-Britanică.
Bogdan Mihăilescu a atras atenţia că IMM-urile româneşti nu acordă importanţă ieşirii Marii Britanii din UE.
„Am realizat un sondaj în rândul IMM-urilor din România şi am aflat că majoritatea dintre acestea fie nu înţeleg ce este Brexit, fie nu sunt interesate de Brexit. Principalul motiv este faptul că gândesc simplist, considerând că dacă ele nu au o relaţie comercială directă cu Marea Britanie, atunci nu vor fi afectate. IMM-urile nu văd efectul de domino: dacă alte economii din Uniunea Europeană sunt afectate, în special Germania, atunci multe întreprinderi mici şi mijlocii din România vor fi de asemenea afectate, iar dacă companiile mari au planuri de contingenţă, planuri de rezervă, IMM-urile nu au astfel de planuri”, a avertizat consilierul Ministerului pentru Mediul de Afaceri.
Acesta a explicat că MMACA transmite IMM-urilor recomandări de bune practici privind Brexit-ul.
„Misiunea noastră la minister este să informăm companiile cu privire la oricare dintre efectele Brexit-ului. Avem consilieri economici care au primit misiunea să urmărească ce face fiecare stat membru UE cu privire la informarea companiilor lor asupra Brexit-ului şi implicaţiilor asupra acestora. Noi colectăm aceste informaţii de la consilieri, le agregăm şi pe baza lor redactăm recomandări de bune practici pe care să le punem la dispoziţia firmelor. Transmitem aceste informaţii fie prin intermediul Camerelor de Comerţ, fie prin intermediul website-ului nostru. Misiunea noastră cea mai importantă este să informăm IMM-urile cu privire la implicaţiile şi efectele Brexit”, a afirmat reprezentantul MMACA.
Bogdan Mihăilescu şi-a exprimat speranţa că ieşirea Marii Britanii din UE va avea loc printr-un acord comun UE-Marea Britanie.
„Suntem şi noi preocupaţi, din mai multe motive. Unul dintre motive este faptul că avem o comunitate mare românească în Marea Britanie, a doua cea mai numeroasă comunitate românească din lume, deci avem preocupări legate de acest lucru, şi discutăm foarte mult cu Guvernul britanic pe această temă. Prin ambasadă, avem contacte bune cu domnul Andrew Mitchell (ministrul britanic pentru Comerţ, n.red.) şi ne preocupă acest subiect şi facem tot ce putem pentru a ne putea îndeplini misiunea în timpul Preşedinţiei la Consiliul Uniunii Europene, şi sperăm că vom avea un Brexit soft”, a apreciat consilierul Ministerului pentru Mediul de Afaceri.