Foştii angajaţi de la Mechel cer şi pe această cale, în Capitală, după proteste neîntrerupte, timp de mai bine de o lună, la Câmpia Turzii, să le fie achitate cele trei salarii compensatorii datorate de patronat, după ce au fost disponibilizaţi pe 4 februarie 2013. Atunci au rămas fără locuri de muncă 720 de salariaţi, iar 364 – în şomaj tehnic.
Protestarii preconizaseră iniţial să picheteze şi sediul Ambasadei Rusiei, dar au revenit asupra acestei decizii, pe considerentul că Guvernul României este principalul vinovat de situaţia disperată în care au ajuns muncitorii concediaţi colectiv, ca urmare a contractului de vânzare-cumpărare a fabricii „Industria Sârmei”, devenită apoi Mechel, contract defectuos şi plin de omisiuni în privinţa muncitorilor, cu atât mai mult cu cât zona Câmpia Turzii a fost monoindustrială, iar combinatul asigura locuri de muncă pentru peste 5.000 de oameni.
Noii patroni ruşi de la Mechel Câmpia Turzii au achitat personalului disponibilizat, în luna martie, doar un sfert din cele trei salarii compensatorii şi au anunţat că nu dispun de resurse financiare pentru restul plăţilor. Nici cei 364 de muncitori rămaşi pe statele de funcţiuni ale combinatului nu şi-au primit salariile pentru ultima lună.
Pe de altă parte, Invest Nikarom a anunţat că va relua producţia la Câmpia Turzii, în 10 aprilie.