Municipalitatea poate organiza procedură de achiziţie la care să participe toate agenţiile de rating

Municipalitatea Bucureşti a prevăzut pentru anul 2012 resurse bugetare pentru organizarea unei proceduri de achiziţie la care vor putea participa toate agenţiile internaţionale de rating, se arată într-un comunicat remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.
Economica.net - vin, 23 mart. 2012, 17:59
Municipalitatea poate organiza procedură de achiziţie la care să participe toate agenţiile de rating

Primăria Municipiului Bucureşti precizează că afirmaţiile privind consecinţele negative pentru Capitală, ca urmare a retragerii şi scăderii ratingului de către agenţia Standard& Poor’s, sunt nejustificate, atâta timp cât din anul 2010, pe toată perioada cât Municipalitatea Bucureşti nu a putut încheia contract cu S&P, a fost evaluată de o altă agenţie de rating internaţională, respectiv Fitch Ratings.

Potrivit PMB, Bucureştiul a fost evaluat în anul 2011 de agenţia Fitch, ratingul fiind crescut de la „BB+” la „BBB-„.

„Pentru reînnoirea contractului de servicii de evaluare de rating de către S&P, municipalitatea Bucureşti a lansat în anul 2010 procedura de achiziţie a acestor servicii, procedură anulată deoarece ofertantul Standard& Poor’s nu a putut îndeplini condiţiile legale în vigoare privind achiziţiile publice, respectiv nu a fost de acord cu constituirea şi depunerea garanţiei de participare la procedura de achiziţie, în cuantum de aproximativ doi la sută din valoarea estimată a contractului de servicii, conform art. 43 indice 1, alin. (2) din OUG 34/2006”, se arată în comunicatul remis agenţiei MEDIAFAX.

PMB precizează că în corespondenţa cu Standard& Poor’s, reprezentanţii S&P subliniază că nu acceptă cerinţa de a depune garanţie şi că, din informaţiile pe care le deţin de la alte autorităţi contractante de astfel de servicii, plata garanţiei poate fi exceptată.

„Obligativitatea prezentării scrisorii de garanţie de participare a fost introdusă din anul 2010 prin modificarea legislaţiei achiziţiilor publice, prin OUG 76, iar până la acel moment nu era necesară depunerea acesteia. Mai mult decât atât, Municipiul Bucureşti a solicitat ANRMAP punct de vedere privind exceptarea agenţiei Standard& Poor’s de la constituirea garanţiei de participare la o nouă procedură de achiziţie, însă a primit răspuns că această prevedere legislativă este obligatorie pentru toate procedurile organizate în România”, se mai arată în comunicat.

PMB susţine că după informarea S&P privind acest punct de vedere, reprezentanţii şi-au menţinut poziţia de până atunci, respectiv că procedurile interne ale Agenţiei de rating nu permit constituirea garanţiei de participare şi au solicitat în continuare exceptarea de la această prevedere legislativă.

„Ca urmare, municipalitatea Bucureşti a prevăzut pentru anul 2012 resurse bugetare pentru organizarea unei proceduri de achiziţie la care vor putea participa toate agenţiile internaţionale de rating. Precizam că, în condiţiile în care CGMB va aproba contractarea de noi credite, Municipalitatea Bucureşti se va putea împrumuta de pe pieţele internaţionale în condiţii avantajoase, în virtutea calificativului de rating «BBB-» acordat de agenţia internaţională Fitch Ratings. Deoarece evaluarea S&P a fost realizată pe baza unor informaţii insuficiente şi neactualizate privind Municipiul Bucureşti, în lipsa unui acord contractual privind realizarea acestei evaluări, apreciem că decizia Agenţiei S&P nu poate afecta economia Bucureştiului şi imaginea Capitalei”, se mai arată în comunicatul remis agenţiei MEDIAFAX.

Standard&Poor’s a retrogradat ratingul Primăriei Bucureştiului de la BB+ la BB, din cauza incertitudinilor privind răscumpărarea unor obligaţiuni de 500 milioane euro cu maturitate în 2015, iar apoi a retras calificativul ca urmare a informaţiilor insuficiente necesare evaluării.

Decizia de retrogradare reflectă incertitudinile referitoare la necesarul mare de refinanţare şi expunerea la datorii în valută, determinate de obligaţiunile de 500 de milioane de euro, precum şi cele privind viitoarele politici ale municipalităţii în domeniul datoriilor şi lichidităţilor, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Ratingul, cu perspectivă negativă, este constrâns totodată de cadrul instituţional dezechilibrat şi de situaţia lichidităţilor, considerate reduse.

Calificativul Primăriei Bucureştiului este susţinut de poziţia de centru administrativ, financiar şi economic al României şi de surplusul ridicat al bugetului operaţional.

S&P a precizat că a retras ratingul din motive contractuale, care au condus la informaţii insuficiente pentru realizarea evaluării acestuia.

Vicepreşedintele PSD Corina Creţu susţine că PDL a lansat o propagandă toxică împotriva primarului Sorin Oprescu, eurodeputatul social-democrat afirmând că democrat-liberalii îi mint pe bucureşteni în legătură cu ratingul şi împrumuturile Capitalei.

„Propaganda toxică a lui Sever Voinescu este expresia disperării PDL. Purtătorul de cuvânt al Elenei Udrea a declarat că Sorin Oprescu se face vinovat de scăderea rating-ului Bucureştiului de către Agenţia Standard & Poor’s. Situaţia reală este că S&P nu şi-a făcut temele. Agenţia trebuia să încheie un nou contract cu Primaria Municipiului Bucureşti. Acest lucru nu a fost posibil pentru că S&P nu a respectat legislaţia în vigoare privind achiziţiile publice. Prin urmare, ratingul a fost scăzut nu pentru că Bucureştiul nu satisface criteriile, ci pentru că agenţia nu a avut acces la date. În acest caz, PDL îi minte pe bucureşteni”, susţine Creţu.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, declara, joi, că scăderea rating-ului Bucureştiului de către agenţia Standard and Poor’s, este „urmare a politicilor administraţiei Oprescu”.

Voinescu a arătat că ratingul Bucureştiului a coborât tocmai în aceste zile, când municipalitatea era pregătită şi are nevoie să împrumute aproximativ 800 de milioane de euro de pe pieţele internaţionale.

„Asta înseamnă ca bucureştenii să înţeleagă faptul că, urmare a politicilor administraţiei Oprescu, împrumutul pe care Bucureştiul trebuie să-l facă îi va costa mai mult, bucureştenii scot mai mulţi bani din buzunar pentru a plăti dobânzi, dintr-un singur motiv: Sorin Oprescu a guvernat Capitala”, a susţinut Voinescu.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...