Municipiul Sibiu își va moderniza întregul parc de autobuze pentru transportul public folosind fonduri UE nerambursabile

Economica.net
05 03. 2020
wi_fi_mobil_tursib_58816700

Primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a semnat joi contractul de finanţare din fonduri europene nerambursabile pe Axa 4 a Programului Operaţional Regional – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile.

„Prin acest proiect vom reuşi să modernizăm întreaga flotă de autobuze a Tursib. După achiziţia prin prezentul proiect a celor 40 de autobuze alimentate cu gaz, după intrarea în uz a celor 9 autobuze electrice pentru traseele 5 şi 13 şi a celor 5 microbuze electrice care vor asigura transportul în centrul istoric, vom avea suficiente autobuze pentru a începe implementarea traseelor speciale pentru transportul elevilor către şcoală. În primă fază, pentru a testa utilitatea unei astfel de măsuri, vom crea trasee către zona centrală, unde se concentrează mai multe unităţi de învăţământ”, a declarat Astrid Fodor.

Potrivit sursei citate, obiectivul principal al proiectului este creşterea calităţii şi atractivităţii transportului public, oferindu-le astfel sibienilor o alternativă viabilă de transport în oraş, mai puţin poluantă decât utilizarea autovehiculului propriu. De asemenea, prin achiziţia de noi autobuze se doreşte creşterea frecvenţei pe liniile prioritare cu un volum mare de pasageri.

Prin acest proiect, se vor cumpăra 40 de autobuze alimentate cu gaz natural comprimat de capacitate mare, de 12 şi 18 metri lungime, cu podea coborâtă, sisteme de climatizare, supraveghere video şi WI FI şi un sistem de numărare a călătorilor din autobuze care va oferi o imagine despre gradul de încărcare pe traseele de transport public.

De asemenea, va fi achiziţionat un sistem de e-ticketing care presupune un sistem integrat pentru achiziţia tichetelor şi abonamente, plata fiind posibilă direct la bord prin intermediul cardurilor, prin sms sau prin intermediul a 30 de automate care vor fi amplasate în staţiile de autobuz.

Tot prin acest proiect se va realiza o aplicaţie mobilă, un adevărat „asistent” de călătorie, care să le ofere călătorilor direct pe telefonul mobil informaţii despre timpul de sosire în staţie a autobuzului şi va permite configurarea rutelor şi posibilitatea de a achiziţiona electronic bilete şi abonamente. Tot cu ajutorul banilor europeni vor fi monitorizate autobuzele pe trasee.

O altă noutate este faptul că va fi realizată o staţie de încărcare cu gaz natural comprimat pentru noile autobuze, care va fi amplasată în curtea Tursib.