Mutare surpriză: Immofinanz intră pe segmentul rezidențial cu apartamente deasupra magazinelor STOP SHOP. În România are un singur astfel de parc de retail, la Botoșani
Immofinanz a anunțat că are în plan construcția de proiecte rezidențiale cu locuințe accesibile, durabile și prietenoase cu mediul. Acestea vor fi ridicate deasupra magazinelor din parcurile de retail STOP SHOP și vor fi construcții modulare din lemn. Tipurile de apartamente vor varia, de la cele de familie, la cele de birou sau unități separate pentru oaspeți sau îngrijitori. Proiectele vor avea panouri fotovoltaice, se va folosi energie geotermală pentru încălzire și vor avea grădini pe acoperiș.
„Având în vedere deficitul și costul în creștere al terenurilor din interiorul orașului și lipsa actuală de locuințe, avem o resursă masivă cu ajutorul celei mai mari rețele de parcuri de retail din Europa. Cu Top on STOP (nr. – așa cum este numit conceptul), dorim să folosim cât mai bine această oportunitate și să oferim locuințe la prețuri accesibile, sustenabile și susținem utilizarea responsabilă a resurselor funciare”, a explicat Dietmar Reindl, COO al IMMOFINANZ.
Parcurile de retail STOP SHOP au un singur nivel, iar deasupra lor vor fi construite locuințele low-cost. Rețeaua numără 100 de locații în zece țări europene, printre care și România, la Botoșani, acolo unde există singurul parc de retail sub acest brand al dezvoltatorului. În viitor, Immofinanz vrea să ajungă la o rețea de 140 de parcuri de retail, ceea ce îi conferă un potențial ridicat de dezvoltare rezidențială.
Pe termen mediu, dezvoltatorul vrea să construiască pe jumătate din parcurile STOP SHOP apartamente de închiriat și a început cu proiecte pilot în Austria și țările din jur. Proiectele vor fi standardizate, ceea ce va permite o dezvoltare rapidă, iar un alt beneficiu este investiția redusă, datorată eliminării costului cu terenul, din moment ce se va construi pe proprietățile STOP SHOP.
Immofinanz a raportat un profit de 228,6 milioane de euro pentru prima jumătate din acest an, după ce în prima jumătate a anului trecut raportase o pierdere de 120,4 milioane de euro. Veniturile din chirii la nivel de grup s-au redus ușor, de la 146,2 milioane de euro, la 145 de milioane de euro în primul semestru din acest an.
La sfârșitul lui iunie, dezvoltatorul avea un portofoliu evaluat la 5,1 miliarde de euro, cu 209 proprietăți.