Mutarea producţiei în Europa Centrală şi de Est este profitabilă pentru Volkswagen şi Daimler

Economica.net
23 06. 2014
0610104_volkswagen_golf_r32_2005_39675900

O reţea de producţie mai extinsă a ajutat companiile să evite taxele de import şi alte tarife, precum costurile de transport, reuşind astfel menţinerea stabilităţii costurilor. În special în economiile emergente, producătorii auto au majorat nivelul investiţiilor, datorită costurilor de producţie şi operaţionale mai scăzute. Unele guverne au acordat companiilor auto subvenţii deoarece astfel s-au realizat angajări masive, ceea ce a dus la scăderea şomajului şi la majorarea cheltuielilor de consum.

Pe lângă majorarea producţiei în statele BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China), companiile germane Volkswagen şi Daimler au investit, de asemenea, în ţările cu costuri scăzute din Europa Centrală şi de Est (CEE) şi, încetul cu încetul, îşi mută acolo operaţiunile din Europa Occidentală. Reducerea costurilor variabile, din cauza preţurilor mai scăzute ale materiilor prime, şi salariile mai mici vor îmbunătăţi profitabilitatea producătorilor auto.

37% din totalul vehiculelor vândute pe piaţa europeană în 2013 au fost în Europa Centrală şi de Est, conform estimărilor Forbes. În prezent, în Europa de Est se produc aproximativ 20% din totalul vehiculelor fabricate în Europa. În condiţiile în care CEE a fost foarte afectată de criză, şi vânzările auto în regiune au scăzut. Totuşi, activitatea economică în Europa Centrală şi de Est se redresează iar în anii următori vânzările auto ar putea creşte. Ratele de motorizare în Ungaria şi România se ridică la 342 şi, respectiv, 240 de vehicule la 1.000 de locuitori, mult mai scăzute decât în Europa Occidentală.

Chiar dacă cererea pentru vehicule în Europa Centrală şi de Est nu va creşte semnificativ, majorarea capacităţilor de producţie în regiune este profitabilă datorită costurilor mai scăzute cu forţa de muncă. Conform şefului Audi, în timp ce în Germania costul orar al forţei de muncă este cuprins între 40-52 de euro, în Ungaria este de 13 euro iar în România şi Bulgaria este de sub cinci euro.

Divizia din Ungaria a Audi, brandul de lux al Volkswagen, are întreaga linie de producţie a vehiculelor Volkswagen şi produce noul sedan A3 la fabrica din Györ. Capacitatea de producţie a acestei fabrici a crescut de la 35.000 la 125.000 de unităţi. În plus, Skoda şi-a extins capacitatea de producţie de la fabrica Kvasiny din Cehia, pentru noul SUV. În martie, Volkswagen a anunţat că va investi aproape 1,1 miliarde de dolari (800 de milioane de euro) pentru construcţia unei noi uzine la Wrzesnia (Polonia), unde vor fi asamblate utilitare mari VW Crafter.

Pe de altă parte, Daimler caută de asemenea să-şi mute producţia din Germania spre ţări unde costurile legate de forţa de muncă sunt mai scăzute. Compania şi-a majorat în 2012 activităţile din Europa Centrală şi de Est, cu producţia modelelor Mercedes B-Class şi CLA-Class la fabrica din Ungaria, care are 3.000 de angajaţi. Divizia de lux a Daimler, Mercedes, are doar una din locaţiile de producţie în afara Europei şi 11 centre în Europa. În timp ce producţia de vehicule în Germania a crescut cu doar 1,2%, producţia combinată din România şi Ungaria a urcat cu 14% în 2013. Producţia mai ridicată din ţările cu costuri scăzute din Europa Centrală şi de Est ar putea majora profitabilitatea producătorului auto. Marja operaţională a Mercedes s-a ridicat la 7% în primul trimestru din 2014, în timp ce la Audi a fost de 10%.

Pe lângă extinderea producţiei în China şi Brazilia, mutarea operaţiunilor în ţările cu costuri scăzute din Europa Centrală şi de Est ar putea majora profitul Mercedes.

Daimler AG, proprietarul Mercedes, şi Volkswagen AG, compania care deţine Audi, vor să detroneze BMW din poziţia de lider mondial al vânzărilor de automobile de lux până la sfârşitul deceniului. Cei trei producători auto se aşteaptă în 2014 la al patrulea an consecutiv de vânzări record, datorită redresării cererii în Europa.

Şeful Daimler AG, Dieter Zetsche, a anunţat recent că, până la sfârşitul deceniului, livrările brandului Mercedes vor depăşi livrările Bayerische Motoren Werke AG (BMW) şi Audi AG deoarece vor fi lansate 30 de noi modele. În februarie, Daimler a anunţat că în următorii doi ani va cheltui 21,8 miliarde de euro (30 miliarde de dolari) pentru dezvoltarea vehiculelor şi a majorării capacităţilor de producţie.

BMW, cel mai mare producător mondial de automobile de lux, are ca obiectiv vânzări de două milioane de vehicule în acest an, în timp ce Audi, divizie a Volkswagen AG, a anunţat că până în 2020 vrea să detroneze BMW în acest clasament.

În iulie, Daimler a inaugurat oficial la Sebeş, în România, unitatea de producţie pentru montaj cutii de viteză automate pentru autoturismele de lux Mercedes – Benz, fiind create, astfel, circa 250 de locuri de muncă.

Linia de montaj, compusă din două linii principale şi 11 linii secundare, a fost transferată din Germania şi este parţial automatizată. Pentru lucrările de construcţie, asamblare linie şi infrastructură s-au investit aproximativ 30 de milioane de euro şi s-au creat 250 de noi locuri de muncă.