Compania de bricolaj Leroy Merlin, parte a grupului francez ADEO, își pregătește terenul pentru o cotă cât mai importantă dintr-o piață ce se ridică, din estimările proprii, la 6 miliarde de euro anual acesta și care s-ar putea dubla în următorii 5-6 ani. Deși se așteaptă la un 2023 dificil, fapt confirmat și de rezultatele din primele trei luni ale anului, compania are în plan finalizarea procesului de remodelare a primului său magazin din România, deschiderea unei unități noi în Arad precum și listarea pe platforma LeroyMerlin.ro a 10.000 de referințe noi.
„Vânzările ( în primele trei luni ale lui 2023 n.red) sunt în creștere, chiar dacă ritmul nu este la fel de impresionant precum cel din 2022. Iar explicațiile sunt rezonabile: o ușoară încetinire în sectorul de construcții, impactul inflației uriașe de anul trecut și presiunea pe puterea de cumpărare a românilor. (…) Per total, observăm că românii care cumpără de la noi au fost afectați de nivelul ridicat al inflației de anul trecut și sunt mai atenți la cantitățile de produse pe care le achiziționează.(…)În continuare sunt convins că piața locală de DIY nu are limite când vine vorba de perspectivele de creștere. Da, probabil că 2023 va fi un an de tranziție din cauza inflației uriașe din 2022, dar cred că pe termen lung, în 5-6 ani, are potențialul de a se dubla. Tocmai de aceea păstrăm standardele cât mai sus și avem ambiții uriașe, vrem să răspundem pe măsura potențialului pieței”, a declarat pentru Economica Frederic Lamy, CEO Leroy Merlin România.
Potrivit acestuia, după pandemie, când românii și-au făcut numeroase achiziții din zona de bricolaj, DIY a rămas o piață dinamică în care apar „noi criterii de achiziție din partea consumatorilor: durabilitatea produselor, o mai bună calitate, dar se mențin și aspectele fundamentale, precum prețurile accesibile”.
Creștere de 70% în online. Magazinul va vinde cu 10.000 de produse în plus
În 2022, compania a vândut de 3,4 miliarde lei, cu aproximativ 31% mai mult decât anul anterior, trendul fiind asigurat atât de condițiile din piață cât și urmare a expansiunii fizice, cu un magazin în Brașov precum și a evoluției magazinului virtual. De altfel, în online, vânzările Leroy Merlin au crescut cu peste 70% în 2022, retailerul ajungând astfel inclusiv în oraşele fără magazine fizice Leroy Merlin. Este unul dintre motivele pentru care compania va extinde anul acesta gama de produse din magazinul virtual cu aproximativ 10.000 de produse.
„Noi vom continua să ne concentrăm eforturile pe direcțiile de business esențiale pentru Leroy Merlin. Lărgimea gamei de produse este una dintre ele, iar anul acesta vrem să listăm pe platforma LeroyMerlin.ro alte 10.000 de referințe. În plus, ne păstrăm elementele de bază cu care ne diferențiem pe piață: prețurile accesibile, un nivel ridicat de disponibilitate a produselor atât în magazine, cât și online, calitatea ridicată a serviciilor și o relație excelentă cu clienții, indiferent de mediul în care interacționăm cu ei: online, în magazine sau telefonic”, mai spune managerul.
Primul magazin Leroy Merlin a intrat în renovări. Angajează 30 de oameni la Arad
În ceea ce privește expansiunea fizică, retailerul va inaugura în iulie al 21-lea magazin al rețele, în Arad. Este un magazin realizat în colaborare cu AFI Mall Group pentru care compania va angaja în total 100 de persoane, dintre care 70 au fost recrutate deja.
Magazinul din Arad este singura deschidere a acestui an, întrucât restul proiectelor mari sunt planificate pentru 2024 și 2025. Pe termen scurt, francezii vor să-și consolideze prezența în piață cu formatele de magazine mari, big box.
În momentul de față, Leroy Merlin operează sub trei formate diferite adaptate orașelor în care operează, de 7.000 mp, 9000 mp și respectiv 11.000 mp pentru aglomerările urbane mari. „Leroy Merlin România este în continuare interesat de extindere și achiziția de terenuri premium în orașe mari, pentru expansiunea rețelei comerciale. În acest moment, piața terenurilor nu arată o direcție clară din perspectiva prețurilor” spune Lamy.
La finalul anului trecut compania a început și procesul de remodelări cu magazinului Colosseum, de pe Șoseaua Chitilei, lucrările urmând a fi finalizate până la sfârșitul verii.
„Vom veni cu o serie de inovații importante, care cu siguranță ne vor surprinde clienții. Vom finaliza remodelarea până la sfârșitul verii, iar odată inaugurat, magazinul va include o gamă extinsă de produse de bucătărie, sanitare și de grădină. În plus, va fi dotat cu o zonă logistică extinsă, care ne va permite să accelerăm comenzile online din Capitală”, anunță managerul companiei de bricolaj potrivit căruia anul acesta se va monta „un volum semnificativ de panouri fotovoltaice pe marea majoritate a magazinelor pe care compania le deține”.
Compania DIY oferă încă de la intrarea pe piață și serviciul de drive thru pentru materiale de construcții
Leroy Merlin este liderul european al pieței de bricolaj, cu o istorie de peste 90 de ani ca retailer specializat pe construcții, decorațiuni și grădinărit. Parte a grupului ADEO, Leroy Merlin deține 800 de magazine în 15 țări din Europa, Asia, Africa și America de Sud.
În România funcționează 20 magazine Leroy Merlin, cu peste 3000 de angajați în 14 orașe: București, Cluj-Napoca, Craiova, Ploiești, Brașov, Constanța, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș, Bacău, Iași, Timișoara, Oradea și Târgoviște.