Muzeul Ceasului, unic în România, închis pentru restaurare şi consolidare cu fonduri europene
Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Judeţean Prahova, imobilul în care funcţiona muzeul va fi supus unui proces de restaurare şi consolidare, proiectul a cărui valoare este de aproximativ 8 milioane de lei fiind finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013.
Pe parcursul lucrărilor care, conform contractului, trebuie finalizate în luna iulie 2015, expoziţia de bază va fi mutată într-o sală a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.
Astfel, expoziţia va fi deschisă la data de 14 august, în sala ‘Auditorium’ a Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova.
Contractul de lucrări a fost semnat la data de 26 iulie, lucrările vizând consolidarea structurii clădirii, refacerea faţadelor, a tâmplăriei, a finisajelor interioare, a tencuielilor, a pardoselilor, extinderea instalaţiilor electrice, de apă şi canalizare. De asemenea, se vor executa lucrări de amenajare exterioară, trotuare de protecţie, alei, împrejmuire, spaţii verzi.
Muzeul Ceasului, singurul de acest fel din ţară, şi-a deschis porţile în anul 1963, într-o sală a Palatului Culturii din Ploieşti, prin grija profesorului Nicolae Simache, director al Muzeului de Istorie între anii 1954 şi 1971. Ulterior, colecţia de ceasornice a fost adusă într-o clădire construită la sfârşitul secolului al XIX-lea.
Patrimoniul Muzeului Ceasului ‘Nicolae Simache’ numără în prezent peste 4.000 de piese şi componente specifice ilustrând evoluţia sistemelor de măsurat timpul.