Începând din 15 ianuarie 2024, un bilet de intrare în Muzeul Luvru va costa 22 de euro, după ce preţul său a rămas fixat la 17 euro începând din anul 2017.
Această creştere de 29% trebuie să fie comparată cu inflaţia medie de 30% înregistrată în aceeaşi perioadă, conform indicelui preţurilor de consum din Franţa, publicat de INSEE (Institutul Naţional de Statistică şi Studii Economice).
Luvru este cel mai vizitat muzeu din lume, cu 86.000 de metri pătraţi de spaţii deschise pentru public şi cu 7,2 milioane de vizitatori în 2022.
Vânzările de bilete i-au adus 76,5 milioane de euro anul trecut, potrivit raportului său anual. Acea sumă acoperă însă doar un sfert din cheltuielile sale de funcţionare, restul fiind finanţat din credite de la Ministerul Culturii şi din alte surse, inclusiv din sponsorizări.
Inaugurat în 1793 într-un fost palat regal din centrul Parisului, Muzeul Luvru este una dintre marile atracţii turistice ale Capitalei franceze. Luvru deţine colecţii extrem de bogate, care variază de la obiecte aparţinând unor civilizaţii din zona mediteraneeană şi Orientul Mijlociu din urmă cu mai multe milenii şi până la creaţii realizate în perioada artelor plastice din secolul al XIX-lea.
Vizitatori din lumea întreagă vin la muzeul Luvru pentru a admira, între altele, „Gioconda” lui Leonardo da Vinci (începutul secolului al XVI-lea), „Venus din Milo” (secolul al II-lea î.e.n.) şi antichităţi egiptene aflate într-o stare excelentă de conservare.
Într-un comunicat, muzeul parizian a subliniat că „peste un vizitator francez din doi intră gratuit”. De această măsură beneficiază francezii cu vârste de până la 25 de ani, şomerii, beneficiarii de ajutoare sociale, persoanele cu handicap şi însoţitorii lor, profesorii, profesioniştii din sectorul cultural şi jurnaliştii.
Dintre cei 8,7 milioane de vizitatori estimaţi pentru anul 2023, 3,6 milioane (reprezentând 41%) nu au plătit biletul de intrare.
Muzeul Luvru speră să finanţeze în anii următori un proiect ce vizează deschiderea celei de-a doua intrări, pe lângă cea situată sub Piramida inaugurată în 1988, în prezent foarte aglomerată. Noua intrare va fi amplasată la baza faţadei estice a muzeului, la nivelul staţiei de metrou Louvre-Rivoli. Calendarul şi costul lucrării nu sunt deocamdată cunoscute.
Muzeul Luvru îşi continuă şi achiziţiile de opere de artă. Instituţia pariziană a lansat un apel către benevoli la începutul lunii noiembrie pentru a-i îndemna să devină proprietari ai unei naturi moarte a pictorului Chardin, „Le Panier de fraises des bois” (1761), care costă 24,3 milioane de euro.
Parisul va găzdui Jocurile Olimpice de vară în perioada 26 iulie – 11 august 2024.