Procurorii din New York au confiscat antichităţile în ultimele luni, a precizat NYT.
Potrivit anchetatorilor, opt dintre obiecte au intrat în colecţiile muzeului prin Gianfranco Becchina, un negustor de artă sicilian care deţine o galerie în Elveţia şi care a fost vizat de mai multe procese în Italia.
Obiectele valorează aproximativ 13 milioane de dolari. Printre acestea, evaluate la trei milioane, se numără un imens cap de marmură al Atenei, datat în anul 200 î.e.n. şi o cupă etruscă de teracotă, atribuită pictorului de la Villa Giulia, realizată în jurul anului 470 î.e.n., pe care Met le-a cumpărat de la galeria Becchina din Basel în 1979.
Un alt obiect, o statuetă de teracotă ce înfăţişează o zeiţă, datând din anul 400 î.e.n., a fost donat de Robin Symes, colecţionarul britanic implicat în vânzarea uriaşei statui Venus din Morgantina, achiziţionată de Muzeul Getty din Los Angeles pentru 18 milioane de dolari în 1988 şi restituită Italiei în 2007.
La 12 august, Muzeul Getty din Los Angeles a declarat că va restitui Italiei un grup statuar din Grecia Antică, „Orfeu şi sirenele”, renumit şi exportat ilegal. Grupul include sculpturi din teracotă în mărime naturală ce înfăţişează un poet şi două sirene, personaje mitice ce ademeneau prin cântec aducându-le moartea. Grupul statuar a fost descoperit la Puglia şi datează din secolul al IV-lea î.e.n., când cultura Magna Graecia cunoştea apogeul în sudul Italiei.
Italia şi-a exprimat intenţia de recuperare a grupului statuar începând din 2006. Procurorul din Manhattan Matthew Bogdanos a demonstrat recent că acesta a fost exportat ilegal din Italia.
De asemenea, demersurile procurorului au dus recent la restituirea în Italia a altor 142 de antichităţi, majoritatea din colecţia omului de afaceri newyorkez Michael Steinhardt.
Potrivit lui Bogdanos, grupul „Orfeu şi sirenele” a fost confiscat de la Getty, care astfel „a omis jumătate de adevăr”. Bogdanos a declarat pentru ANSA că „noi anchetăm oamenii, nu muzeele”, adăugând că printre dealeriii de artă aflaţi în vizorul anchetatorilor se numără celebrul Giacomo Medici şi un alt comerciant de antichităţi italian, Pasquale Camera.
Alte şase antichităţi egiptene care au fost recent confiscate vor fi restituite Egiptului, au declarat procurorii pentru NYT.
Sursa foto: Flickr